Skip to content

‘DANSUL TRAZNIT’ SI PROBLEMA PARINTILOR

noiembrie 22, 2007

teens5.jpg“Freak Dancing” (Dans Traznit/Desantat) – Cand Parintii Promoveaza Purtarea Gresita/Necuvincioasa (Misbehavior) 

The Wall Street Journal a publicat un articol (an eye-opening story) care ne deschide ochii la ceva ce incalca bunul simt al moralitati (common moral sense).  Se pare ca Jason Ceyanes, directorul de 35 de ani al scolilor din Argyle, Texas, sa decis sa puna capat la orice dans care era “sexually suggestive” [desantat] la liceul din localitate.  Dar, cand directorul scolii a interzis “dansul traznit/desantat”, a inceput sa aiba probleme cu unii din parintii copiilor. 

Asa introduce The Wall Street Journal relatarea controversei: O noua hotarare de catre conducatorii scolii intr-o perioada de dezvoltare in aceasta suburbia a orasului Dallas de a pune capat la dansul desantat (suggestive) – si la imbracamintea desantata – a dus la o dezbatere ranchiunoasa cu privire la ce fel de limite sa fie puse in calea exprimarii personale a adolescentilor (teenagers’ self-expression).  Argyle se alatura la o lista lunga de scoli din tara (Statele Unite) care au interzis dansul cunoscut ca si “grinding” sau “freak dancing” (dansul traznit) care este inspirit de muzica hip-hop. 

Dar in Argyle, care a fost o data o comunitate rurala, dar e presata acum de extinderea exploziva a unor suburbi afluente, dezbaterea a devenit vitrolica (vicious).  Unii dintre parinti blameaza pe noul director al scolii, Jason Ceyanes de 35 de ani, pentru ‘distrugerea’ dansului inaugural (homecoming dance – un fel de Bal al Bobocilor) din octombrie prin punerea in vigoare a unui standard de imbracaminte strict si prin interzicerea dansului desantat (unui dans provocator sexual).  Dezgustati, multi copii au plecat, si dansul sa terminat devreme. 

Domnul Ceyanes spune ca se teme ca stilul rochilor foarte decoltate (cleavage-baring dress styles) combinat cu un dans plin de sexualitate (sexually charged dancing) ar putea duce la o atmosfera periculoasa (unsafe) pentru studenti. 

“Asta nu are de a face doar cu datul din fund” a zis el.  “Acesta e contact fizic ‘pelvis-la-pelvis’ in zonele private (private areas) … si apoi continuarea miscarii acolo.” 

“Dansul traznit” (freak dancing) e cunoscut bine in tara (Statele Unite), si contine ceea ce ar putea fi descris numai ca si contact si miscari incarcate de sexualitate (“sexually charged”).  Dar multi dintre copiii din Argyle au fost “dezgustati” pentru ca dansul traznit (freak dance) a fost interzis la acest banchet (homecoming dance), asa ca au plecat.  Ei sunt destul de usor de inteles.  La urma urmei, ne asteptam ca adolescentii sa manifeste tipare (modele) de adolescenti de purtare nepotrivita (misbehavior). 

Ceea ce face aceasta intamplare asa de interesanta e ca multi dintre parinti au raspuns prin asocierea cu adolescentii lor intr-o reactie lispita de maturitate.  De fapt, protesturile lor cu privire la masura luata de director e socanta. Cum a explicat ziarul,”Multi dintre parinti sustin actiunile lui Mr. Ceyanes.” 

Dar o alta grupare, destul de galagioasa, a criticat foarte sever pe noul director, astfel ducand la o fisura (separare) adanca in comunitate.  Acesti parinti iau apararea copiilor din Argyle spunand ca ei sunt “copii buni” in care se poate avea incredere cu privire la cum se imbraca sau cum vor sa danseze. Aici avem de a face cu una dintre caracteristicile morale principale (moral hallmark) ale erei noastre cunfuze. 

PARINTII sfideaza autoritatea si buna purtare (propriety), si justifica purtarea necuvincioasa (misbehavior) are proprilor copii, in acelasi timp clasificandu-i ca si “copii buni.” In cazul de fata, ei argumenteaza ca acesti “copii buni” ar trebui lasati sa “danseze si sa se imbrace cum vor ei” – chiar daca asta inseamna o imbracaminte desantata (sexually suggestive dress) si un dans foarte sensual (sexually charged). 

Domnul Ceyanes a tinut o intalnire publica pentru parinti si a prezentat un video cu ‘freak dancing.’ El a spus parintilor: “Nu pot sa-mi imaginez ca exista un tata in aceasta sala care poate viziona acest video si sa nu aiba nici o problema daca un tanar ar dansa asa cu fica lui.” Aici gasim evidenta unei orientari de mult asteptata (a trend long in coming).  Acum stilurile de moda ale femeilor adulte imita moda adolescentelor.  De ce? Atat de multe mame vor sa se poarte ca adolescentele si sa se imbrace la fel de provocativ ca si fetele lor.  Prea multi parinti vor sa se poarte ca si prietenii si colegii adolescentilor lor, nu ca si parinti. 

La urma urmei, ne asteptam ca parintii sa se poarte ca adultii, si aceasta este societatea care devalorizeaza (depreciaza) maturitatea si apreciaza adolescenta. Cand o intamplare ca aceasta ajunge pe prima pagina a ziarului The Wall Street Journal, ceva semnificativ sa schimbat pe “harta moralitatii” (on the moral landscape).  Cand parintii cer ca sa li se permita “copiilor lor buni” sa participle la “freak dances” la scoala, problema reala a trecut de la copii la parinti.   

Pentru a viziona video-ul in engleza despre aceasta intamplare aici si discutia lui Mohler – vezi: http://www.almohler.com.  

IMBUNATATIRI ale traducerii sunt binevenite.  Va rog sa le scrieti la “comments.”   

Reclame
7 comentarii leave one →
 1. vanblogh permalink
  noiembrie 22, 2007 10:58 pm

  Stimate, doar mă întreb dacă vă citeşte cineva? Nu prea se comentează, nu prea zice nimeni nimic. Păcat! Articolele sînt bune. Daţi-i înainte !

 2. evedyahu permalink
  noiembrie 23, 2007 1:30 am

  Draga vanblogh, Comentariul e citit cam de 50 la 200 de oameni….Suntem la inceput, dar cred ca in timp numarul va creste. Majoritatea nu comenteaza, dar sper ca tu si ei sa spuneti si la altii despre acest blog. Eu cred ca articolele sunt f bune (de aceea le traducem) – si cred ca toti mai multi le vor citi. Blessings, cristi

 3. Bogdan permalink
  noiembrie 26, 2007 7:05 pm

  Ce se intampla acolo, incepe sa se intample si in Romania.

 4. evedyahu permalink
  noiembrie 27, 2007 4:43 am

  Chiar asa e Bogdane? Sper ca parintii din Romania sa fie mai intelepti. Cel putin cei crestini.
  Amin.

 5. Bogdan permalink
  noiembrie 27, 2007 7:38 pm

  Poate nu so ajuns chia la faza in care parintii sa le permita copiilor sa faca asemenea dansuri, dar ii lasa la discoteca si e ceva asemenator.

 6. vanblogh permalink
  noiembrie 27, 2007 9:50 pm

  Mi se pare mie, sau chiar păreţi rupţi de realităţile din Românica noastră ? Nu vreau să vă iau tare, dar acu’ mai mulţi ani, la fiu-meu la şcoală, prin clasa a 2-a, acum e-ntr-a 8-a, după ce soţia mea i-a pregătit clasa cu colinde şi le-au cîntat cu toţii acompaniaţi cu chitara, la urma serbării părinţii le-au dezbrăcat pe elevele de-a doua, le-au pus la casetofon „lambada” (da, lambada!) iar ele au jucat ca nişte fete mari…trist, trist de tot ! Din toate punctele de vedere. Cred că puţin militantism în evanghelizarea societăţii actuale, nu NE-ar strica. Vorbesc şi pt mine aici. La bună auzire!

 7. evedyahu permalink
  noiembrie 30, 2007 11:06 pm

  Interesant. Eu chiar sunt surprins de ce spune vanblogh. Ma asteptam ca Romania sa fie mai „inapoiata” in privinta asta. Din nefericire – se pare ca nu e…Grija mare parinti!!!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: