Skip to content

Revizuirea Revizionistilor – O Noua Controversa Asupra “Evangheliei dupa Iuda”

decembrie 10, 2007

judas3.jpg

Anul trecut, cei de la National Geographic Society au anuntat ca s-a descoperit un text gnostic din secolul al III-lea numit „Evanghelia lui Iuda.” Astfel, si-au sincronizat anuntul pentru a sustine succesul commercial si a maximaliza impactul mass-mediei asupra unei cartii si a unui program de televiziune dedicate acestui text.

A fost o relatare foarte eronata in presa cu privire la aceasta descoperire, impreuna cu cativa teologi sugerand ca acest text a fost reprimat de catre biserica datorita continutului  sau explozibil.  Altii au mers asa de departe incat au argumentat ca „Evanghelia dupa Iuda” ar pretinde o revizuire comprehensiva a credintei crestine.

Desigur, aceasta era o absurditate, dar felul de absurditate care atrage atentia mass-mediei. 

Cel mai controversat aspect al acestui text, cel putin asa cum era pretins de cei de la National Geographic Society si asociatii lor, era teoria ce nega faptul ca Iuda l-ar fi tradat pe Domnul Isus si-l prezenta ca fiind un erou.

Acum,  tocmai aceste teori cu privire la textul descoperit trebuie revizuite.  Profesoara April D. DeConick argumenteaza in The New York Times, ca relatarea oficiala de anul trecut s-a bazat pe eronari serioase in ce priveste traducerea textului – o greseala de neiertat   

Iata ce spune dansa:

In mijlocul marii publicitati de anul trecut, cei de la National Geographic Society au anuntat ca s-a gasit un text religios, ce s-a pierdut prin secolul al treilea, si anume Evanghelia dupa Iuda Iscarioteanul. Ceva socant: Iuda nu L-a tradat pe Domnul Isus. Ci, de fapt Domnul Isus i-a cerut lui Iuda, cel mai iubit si de incredere ucenic, sa-l predea pentru a fi ucis. Ce-i revenea in schimb lui Iuda? Un loc in rai si inaltare peste ceilalti ucenici.    

 A fost o poveste extraordinara. Din pacate pentru cei de la National Geographic Society, dupa ce a fost retradus textul de societatea de traducatori ai textului Coptic, am aflat ca adevaratul inteles  al textului este complet diferit. In timp ce traducerea celor de la National Geogarafic sustinea provocatoarea interpretare de unde reiesea ca Iuda a fost un erou, o citire cu mai multa atentie a textului arata ca Iuda nu este un erou ci un demon.

Cam asta a fost capul de afis de anul trecut. Noua carte a doamnei DeConick, The Thirteenth Apostle: What the Gospel of Judas Really Says (Al Treisprezece-lea Apostol: Ce spune Evanghelia dupa Iuda cu Adevarat), trateaza aceasta problema. Dovezile pe care le prezinta dansa, ar trebui sa-i faca sa se simta rusinati pe cei care, anul trecut, au publicat o asa teorie eronata.

Puteti citi mai mult din articolul doamnei DeConick in The New York Times:

Multe dintre traducerile carturarilor (scholars) din cadrul acestei societati s-au departat de practicile acceptate de comun accord si care sunt la baza traducerilor oricarui text. De exemplu, traducerea celor de la National Geographic se refera la Iuda ca un “daimon,” cuvant pe care expertii acestei societati l-au tradus ca si “spirit, duh.” De fapt, cuvantul universal acceptat pentru “spirit” este “pneuma”—in literatura Gnostica cuvantul “daimon” intotdeauna este tradus ca si “demon.

Deasemenea, Iuda nu este “pus deoparte” ca fiind din generatia sfanta, asa cum relateaza traducerea celor de la National Geographic, ci este scos afara din aceasta generatie. El nu primise Tainele Imparatiei pentru ca “ar fi fost posibil ca si el sa mearga acolo,” ci le-a primit fiindca Domnul Isus i-a spus ca nu poate merge acolo, si Domnul Isus n-ar fi dorit ca Iuda sa-l tradeze din ignoranta.  Domnul Isus a vrut sa-l informeze pentru ca demonizatul Iuda sa poata suferi asa cum merita.   

Probabil cea mai tipatoare eroare pe care am gasit-o a fost o singura schimbare facuta textului original din limba coptica.  Conform traducerii celor de la National Geographic, inaltarea lui Iuda in generatia sfanta ar fi blestemata.  Dar, reiese clar din transcriere faptul ca acei carturari au alterat originalul Coptic, indepartandu-se de ceea ce spune propozitia in original. De fapt, in original ni se spune ca Iuda “nu va face parte din generatia sfanta.” Chiar daca National Geographic si-a recunoscut greseala pe care a facut-o, este prea tarziu de a mai schimba conceptia gresita a publicului.

In cele din urma, chiar si dupa cercetarea lui DeConick, va fi clar faptul ca “Evanghelia dupa Iuda” este un text Gnostic care este contrar ortodoxismului crestin. Asa cum a remarcat DeConick , ” Ori si cine ar fi scris Evanghelia lui Iuda, a fost un critic dur al credintei si ritualurilor crestine.”  Dar faptul ca Iuda este prezentat ca si un demon—si nu  ca un erou—nu este un lucru neinsemnat.  Un lucru nu poate fi trecut cu vederea. De ce au ingaduit cei de la National Geographic Society acest lucru? DeConick felicita societatea pentru ca au gasit si au pastrat documentul, dar apoi isi exprima punctual de vedere:…cred ca cea mai mare problema este faptul ca National Geografic a vrut sa aiba exclusivitatea. Asa ca, le-a cerut carturarilor lor sa semneze o declaratie in care li se cerea sa nu discute si cu alti experti despre acest text inainte de a fi publicat. Cele mai bune studii (scholarship) se fac atunci cand pozede marime naturala a fiecarei pagine a unui noumanuscris sunt publicate inaite de a fi traduse, astfel permitand expertilor din lumea intreaga sa impartaseascainformatii in timp ce lucreaza independent la traducere. 

Aceasta controversa ar trebui sa ne slujeasca ca oavertizare  cu privire la faptul ca relatarile din mass media despre asa descoperiri presupuse nu sunt  de multe oriceea ce pretend a fi.  Intr-adevar, cu cat este mai mare pretentia unei descoperiri majore cu atat ea trebuie analizata cu mai multa bagare de seama.  Impresia acestei relatari ramasa in mintea publicului se bazeazape o serie de traduceri gresite.  Majoritatea oamenilor nu vor sti niciodata adevarul.________________


Gregory Tomlin de la Baptist Press ne pune la dispozitie o buna analiza a acestei intamplari:
http://www.bpnews.net/BPnews.asp?ID=26763 

Reclame
2 comentarii leave one →
 1. CiprianS permalink
  decembrie 18, 2007 9:03 pm

  atatea aberatii concertate impotriva crestinismului adevarat cate am vazut pe N.G. & D.Ch…. 😦
  e trist ca atatia oameni ingurgiteaza nemestecata subcultura promovata de aceste posturi TV

 2. evedyahu permalink
  decembrie 19, 2007 1:15 am

  Asa e. Si problema e ca atunci cand aceste aberatii sunt demascate, prea putin se discuta pe aceste canale…asa ca Mohler are dreptate: „majoritatea nu vor sti niciodata adevarul.”

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: