Skip to content

Numele tatalui meu este Donator?

ianuarie 2, 2008

daddydonor.jpg

Postat Luni, Decembrie 17, 2007-12-18

Tricoul copilasului este menit sa atraga atentia … si asa si face. O fotografie a unui baietel purtand tricoul acesta a aparut in Chicago Tribune dar si in The Times [Londra]. Pe tricou se poate citi : “ Numele tatalui meu este Donator.” 

Dupa cum Catherine Bruton  explica in The Times: 

Tricoul este oferit de o companie numita Evolutiile Familiei, fondata de un cuplu lesbian a caror baiat face reclama acestui tricou. Co-fondatoarea, Stacey Harris, spune ca tricoul imputerniceste. “ Noi vrem sa ridicam tabu-ul/prejudecatile cu privire la conceptia despre donator, asa incat copiii sa nu perceapa ca venirea lor in lume este un secret rusinos” spune ea. “Copiii care sunt imputerniciti vor creste adaptati/ajustati bine” 

Tricoul care “imputerniceste” este menit sa propage ideea ca acum agentul masculin in actul procreerii nici macar nu mai merita sa poarte un nume.  Acum vanzarea lichidului seminal este atat de comuna incat ea reprezinta doar un alt produs – si un numar tot mai mare de consumatori sunt femei necasatorite si cupluri lesbiene care isi doresc sa aiba copii fara a avea sot. 

Articolul lui Bruton analizeaza controversa asupra tricoului si raspunsul lui Elizabeth Marquardt de la Institute for American Values( Institutul pentru Valori Americane). Marquardt a insistat ca ingrijorarea ei  nu consta in faptul ca baiatul era crescut de catre lesbiene, sugerand ca aspectul lesbian al situatiei era  “acceptat de mine.” Mai degraba, ingrijorarea ei este cu privire la faptul ca statutul de parinte este redefinit de tehnologie. 

Dupa cum a explicat , „ceea ce ma deranjeaza pe mine este ca, copiii din ziua de astazi sunt crescuti intr-o era cu tot mai multa flexibilitate in definirea termenului de parinte,  definitii care de multe ori servesc interesele adultilor fara nici o consideratie fata de copiii.” 

Preocuparea ei fata de copiii conceputi prin donator de lichid spermatic  gaseste un ecou la Narelle Grech, “o activista conceputa prin donare” din Melbourne, Australia: 

Bietului copil  care poarta tricoul i se spune ca tatal sau nu este important si e doar un donator.  Sunt sigur ca si el e unul dintre acei multi copii conceputi prin donare, ca si mine, care sunt facuti sa se simta ca si cum ei nu pot sa fie intristati ca nu-si cunosc tatii carora le datoreaza nasterea. 

Aceasta controversa s-a iscat cu deosebita tarie in Marea Britanie, unde o noua lege a anulat anonimitatea donatorului.  Dupa cum explica Bruton, “Din aprilie 2005, oricine se inscrie ca si donator o face stiind ca un copil are voie sa urmareasca identificarea donatorului (tatalui) o data ce aceasta a implinit 18 ani“. 

Fara indoiala ca toate aceastea complica viata donatorilor potentiali (care acum stiu ca nu mai pot sa ramana anonimi fata de orice copil produs de propriul lichid spermatic), copiii conceputi prin donare (care acum trebuie sa decida daca vor sa obtina informatia cu privire la donator si sa incerce sa intre in legatura cu el), si parintii potentiali (care acum nu-si mai pot opri copiii sa obtina informatiile necesare pentru identificarea tatalui cand acestia implinesc 18 ani). 

Controversa din The Times da nastere la o sumedenie de alte probleme implicite.  Spre deosebire de Marquardt, un mare numar de persoane vor fi preocupate de ideea ca un cuplu lesbian poate sa aiba copii doar prin obtinerea lichidului spermatic donat – singura contributie masculina la toata aceasta relatie fiind donarea de gameti.  Contextul este important.  Majoritatea oamenilor si-ar exprima cu mult mai putin nelinistea  morala daca ar fi vorba despre un cuplu casatorit care foloseste aceeasi tehnologie in cazul in care sotul este steril.  

Totusi, modificarea contextului relational nu schimba statutul moral al tehnologiei insasi.  Separarea procreerii de actul sexual dintre sot si sotie – actul conjugal – deschide usa la tot soiul de probleme morale.  Tehnologiile de  reproducere cu ajutorul lichidului seminal al donatorului [AID]  si Fertilizarea In Vitro  [IVF] aduc un risc moral, indiferent de context sau uzanta.  Cu cat mai mult, procreerea este separata de casatorie si de actul marital, cu atat mai mare este riscul si responsabilitatea. 

Totul devine foarte limpede cand ne dam seama ca rapoartele actuale semnaleaza  ca majoritatea persoanelor care cer si folosesc insamantarea artificiala prin donator [AID] sunt in prezent,  femei necasatorite si lesbiene.  O inspectie rapida a situatiei in marile metropole dovedesc asta foarte bine.  “Bancile de sperma” (Sperm banks) sunt acum afaceri infloritoare. 

Aceste realitati sunt semne a ceea ce se dezlantuie cand sexul este separat de casatorie.Nu peste multa vreme,  s-ar putea sa nu fie deloc controversat sa vezi un copilas de 2 anisori  cu un tricou pe care scrie: “Numele tatalui meu este donator.”

Reclame
5 comentarii leave one →
 1. ianuarie 4, 2008 12:50 am

  Sau „numele tatălui meu nu contează ci faptul că era sănătos.”

  Eu o vad ca pe o incercare de desfiintare a celor care nu vor disparea niciodata: traditiile!

 2. ianuarie 4, 2008 8:29 am

  Traditiile poate nu dispar, dar se modifica, se convertesc la altceva. De exemplu, traditia casatoriei: trebuia sa fie un el si o ea, acu’ nu mai conteaza…si ca sa o updateze -traditia pervertita- fac tot posibilul sa o „machieze”: asa apare Donatorul pe scena 😀

 3. ianuarie 4, 2008 10:16 pm

  Da, totul este intr+o continua schimbare, uneori nu tocmai sanatoasa. Daca luam la puricat termenii nici „sanatos” nu este pentru altii ceea ce este pentru mine.

 4. evedyahu permalink
  ianuarie 11, 2008 8:35 am

  Probabil ca asta este epoca ‘postmoderna.’ Totul este relativ 🙂

Trackbacks

 1. “Numele tatălui meu este DONATOR” şi “Noua faţă a homosexualităţii” « Marius Cruceru

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: