Skip to content

Viata in era telefoanelor mobile

ianuarie 5, 2008

cellphone.jpg

Oamenii de stiinta de pe intreg mapamondul sesizeaza o schimbare in corpul uman. Fiinta umana obisnuita dezvolta  in prezent o mai mare putere si mai mare precizie  a  policelui (degetul mare de la mana). De ce? Asa cum explica  Edward Tenner, autorul lucrarii Propriile noastre instrumente: cum remodeleaza tehnologia, umanitatea – acest fenomen poate fi urmarit si motivat prin folosirea micilor butoane de la PDA si de la telefoanele mobile. Ne folosim vestitul deget opozabil intr-un mod in care nu l-au folosit nici o generatie anterioara.

Dupa cum ne expune Tenner, generatia contemporana de tineri din Japonia sunt denumiti oyayubi sedai – adica Generatia Policelui. Curentul nu este limitat doar la Japonia. Priveste doar la primii adolescenti pe care-i intalnesti.

O intreaga patrime dintre americani folosesc in prezent telefoanele celulare ca singurul mod de comunicare telefonica, neavand de loc conexiuni de telefonie fixa. O tehnologie ce abia are 20 de ani de la aparitie, ne-a schimbat in mod radical modul in care traim si comunicam – si tiparul  este diferit printre generatii.

In ziua de Craciun, postul public de radio al SUA a prezentat  un fascinant reportaj despre „ Folosirea telefoanelor celulare de catre trei generatii”. Reportajul, disponibil pe site-ul postului de radio si partial transcris aici, este o excelenta farama de analiza culturala. Focalizarea reportajului asupra adolescentului reflecta o perspicacitate deosebita.  

„Americanii petrec, in medie, sapte ore pe luna vorbind la telefoanele mobile, dar acea estimare nu surprinde in ce masura telefoanele celulare au devenit o parte a vietii noastre”, asa incepe reportajul.  „Este, asa cum a exprimat-o un cercetator, o a doua piele – agitata uneori si plecata spre stigmatizare, dar ceva fara de care, din ce in ce mai mult, nu ne mai putem imagina viata”.

Mai mult:

Pur si simplu chiar, telefonul mobil ne-a modificat semnificatia a ceea ce inseamna  a da un telefon.

„Suni o persoana, nu o locatie, si asta face toata diferenta”, spune Richard Ling, un cercetator de la Telenor, o companie norvegiana de telecomunicatii. Telefonul celular, nelegat de o locatie fixa,  imputerniceste  „micro-coordonarea”, spunea el.  

Telefonul mobil schimba si modul in care percepem timpul, demonstreaza reporterul Eric Weiner:

Cu alte cuvinte, putem face planuri din zbor. Ceea ce obisnuia sa fie o programare stricta este acum ceva mai maleabil si constant deschis la negociere. Cercetatorii au descoperit ca cei care detin telefoane celulare sunt mai predispusi la a intarzia decat cei care nu au – un fenomen pe care numai ce-l  incep sa-l inteleaga. Daca putem mereu suna sa spunem ca suntem in intarziere, atunci, de fapt, nu suntem niciodata in intarziere. Pur si simplu renegociem timpul pe care-l estimam pentru a ajunge.

In analiza lui finala, Weiner argumenteaza: „ Fie ca ne plac, fie ca nu, telefoanele celulare au trecut cu usurinta de la un lux, la o necesitate. A opta  sa fii inafara universului  telefoniei mobile devine intr-o masura mai mica o optiune viabila”. Dupa cum adauga  James Katz de la Universitatea din Rutgers: „ ai o problema cu ceilalti daca nu ai telefon celular.”

In reportajul audio realizat de Chana Joffe-Walt, trei generatii ale unei familii din Seatlle sunt luate in calcul – o bunica, mama si fiica in varsta de 14 ani. Intelegerea proprie fiecareia asupra telefoniei mobile este foarte relevanta.

Bunicii i s-a daruit un telefon celular din motive de siguranta, dar l-a dat inapoi. Nu vroia sa-l foloseasca. Telefonia fixa ii era de-ajuns.

Mama foloseste telefonul mobil pentru a-si administra familia. In multe camine, telefonul celular al mamei este intermediarul comunicatiei familiei – cam ca un control al traficului aerian, ca un sistem radio pentru urgente si ca un serviciu de consiliere, adunate intr-o mica cutie cu conexiuni fara fir.

Adevaratul utilizator al telefonului celular este fiica de 14 ani. Adolescentii traiesc acum pentru a vorbi la telefonul celular, explica Joffe-Walt – dar mai mult se „textualizeaza” unii altora, decat sa dea un simplu telefon. In orice caz, imperativul este de a comunica tot timpul despre toate.

Asa cum raporta Joffe-Walt:

„Cand ai 14 ani, exista reguli pentru nevoia ta de a avea un telefon mobil…Raspunzi totdeauna la telefon, iei telefonul peste tot cu tine, nu-l inchizi nici macar la cinematograf sau cand dormi. Si oameni buni, va rog, detectati mediul telefonic corect pentru tipul de conversatie pe care doriti sa o aveti. Cel mai important, comunicati constant unde va aflati, ce faceti, cu cine ati dicutat ultima data, cu ce sunteti imbracati, ce veti imbraca maine si ce s-a intamplat in urma cu 30 de secunde.

 Ei bine,  a rezultat  ca  Molly Tokuda, personajul de 14 ani al povestirii, a umflat niste facturi neautorizat  si telefonul i-a fost confiscat de mama ei. Joffe-Walt concluzioneaza: „ Barb (mama) nu este ingrijorata de supravietuirea lui Molly. Spune ca se pare ca telefonul celular este o libertate pe care Molly, fiind prea tanara, n-o poate stapani. Bunica Tokuda spune ca telefonul mobil reprezinta o libertate pe care ea n-o doreste. Pentru moment, nici bunica si nici Molly nu au telefon mobil.”   

Edward Tenner ne-a reamintit ca tehnologia pe care o detinem ne configureaza vietile, si uneori chiar si  propriile corpuri. Telefonia mobila a devenit un instrument esential al erei hipermoderne in care traim. A devenit, de-asemenea, pecetea vietii adolescentilor si tinerilor adulti. Parintii ar trebui sa urmeze exemplul mamei lui Molly si sa stabileasca limitele copiilor si  tinerilor. Ceva important se pierde cand tinerii considera ca ceea ce se intampla in cadrul telefoniei mobile este prioritar celor ce se intampla in jurul lor.  

Reclame
No comments yet

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: