Skip to content

DECLINUL CARTILOR?

ianuarie 11, 2008

       Cu cativa ani in urma, Walter Ong argumenta faptul ca civilizatia noastra se reintoarce la acea conditie „orala” in care textul cedeaza in favoarea limbii. Cu alte cuvinte, Ong  a spus ca aceasta conditie este de fapt, o forma a „oralitatii secundare” din clipa in care cultura a fost literata – astfel renuntand la citit de buna voie. Marea realizare a civilizatiei in ce priveste citirea de carti a fost data in mana unei noi generatii ne-educate, ce se alimenteaza cu televiziune si cu vasta cultura a electronicii.

Realitatea clara este ca, citirea nu mai joaca un rol important in viata multor persoane– incluzind milioanele de oameni care stiu sa citeasca. Americanii au acum mai mult timp decat inainte, dar isi ocupa orele cu tot felul de activitati pornind de la vizionarea programelor Tv ,  pana la jocurile video si navigarea pe internet.

Aceste programe folosesc adesea cuvinte, dar pot fi mari dusmani ai culturii generale.  Caleb Crain ne avertizeaza in revista The New Yorker, ca citirea literara dispare rapid odata cu mutarea atentiei americanilor spre amuzament.

In „The Twilight of the Books,” („Declinul Cartilor,”) Crain mentioneaza un numar de rapoarte stiintifice atat din Stetele Unite cat si din Olanda care sustin ca noi nu mai citim la fel de mult ca generatia de dinainte.

Vanzarea de cartii pe numar de persoana a scazut in mod dezamagitor, iar generatia aceasta de parintii produc o generatie de tineri care nu mai doresc sa citeasca carti -si in general ei nu vad nici o pierdere in aceasta. 

Dupa cum spune Crain:

Cele mai frapante rezultate au fost acele mari dinferente intre generatii. In general olandezii mai invarsta citesc mai mult. Ar fi normal sa conchidem faptul ca fiecare generatie citeste mai mult cu cat este mai inaintata in varsta, si cercetatorii au aflat ca ceva de genul acesta sa intamplat in cazul generatiei de dinainte. Dar cu cei ce au venit din urma s-a observat o scadere in citire. Punctul de cotitura  pare sa fi aparut odata cu generatia nascuta in 1940. In jurul anului 1995, un student olandez care a terminat universitatea se pare ca petrecea mai putine ore citind decat o persoana mai putin educata din jurul anului 1950.  Cu privire la obiceiul de a citi, realizarile academice conteaza mai putin decat daca persoana a fost crescuta in era (epoca) televiziunii. Asociatia Nationala pentru Educatie (N.E.A. – in Statele Unite), in cei 20 de ani de cand culege data, a obvervat acelasi lucru. Intre anii 1982 si 2002, procentajul americanilor care au citit literatura este in declin nu numai la fiecare categorie de varsta ci in fiecare generatie – chiar si la cei care trec de la tinerete spre varsta mijlocie, care adesea sunt considerati cei mai productivi ani din viata pentru citit. Pe masura ce trec anii se citeste tot mai putin, iar noi citim mai putin decat cei care erau de varsta noastra acum zece sau douazeci ani in urma.

Impactul tuturor acestor lucruri este mult mai semnificativ decat ar putea unii sa gandeasca. Se creda ca numai 13%  dintre americani sunt capabili sa puna la olalta doua editoriale din doua ziare contrare si sa faca o comparatie logica.

Apoi, in primul rand, multi americani nu citesc ziarele. Acest lucru aduce dupa sine implicatii serioase in discursurile nationale si politice. 

Pentru crestini, ar trebui sa fie o mai mare ingrijorare. Crestinii sunt „oameni ai Cartii”.

Cunoasterea noastra despre Dumnezeu, Evanghelie si toate celelalte lucruri esentiale credintei noastre sunt gasite intr-o carte, si anume in textul scris al Sfintei Scripturi. Mai presus de aceasta, marturisirea credintei crestine se face pe cale orala, supravietuirea Bisericii depinde de disponibilitatea Scripturii pe masura ce biserica traieste ca o marturie vie pentru Isus Cristos.

Cu alte cuvinte, crestinii care nu sunt cu totul implicati intr-o intelegere crescanda a Bibliei, nu au decat o credinta hranita si fundamentata pe orice altceva in afara de Scriptura.

Argumentand mai departe, Crestinii ar trebui sa inteleaga faptul ca, crestinismul a dat nastere unei culturi literare a cartilor. Biserica a fost hranita, provocata si corectata de argumente si narative ireductibil literare.

Daca n-ar mai fi cartile (sau de nu s-ar mai citi aceste carti) oamenii din biserica ar arata difetit.

Crain ne ajuta sa vedem acest lucru privind la felul in care cititul a devenit mai degraba un hobby pentru cei ciudati: 

Nu avem motive sa gandim ca scrisul si cititul sunt pe cale de disparitie, dar uni sociologi au speculeaza ca cititul cartilor din placere va apartine intr-o zi doar unei „clase speciale de cititori,” dupa cum a fost si inainte de timpul cand cititul a ajuns sa fie la dispozitia tuturor (maselor) in a doua jumatate a secolului 19.  Ei avertizeaza ca probabil cititul nu va recastiga prestigiul exclusivitatii; doar va deveni un „hobby” practicat si cunoscut de tot mai putini.

Televiziunea pare a fi rivalul principal, pe langa celelalte mijloace media digitale si spectacole care se alatura competitiei de a ne „fura” atentia si timpul.  Cel ce vizioneaza si cel ce citeste au doua forme foarte diferite de activitati, in mod special cu referire la activitatea mentala.

Dupa cum scrie Crain, „Un cititor invata despre lume si si-o imagineaza total diferit de felul in care o vede unul care vizioneaza (priveste), conform unor experimente psihologice, un cititor gandeste diferit fata de unul care vizioneaza.”

Crestinii poate inteleg mai bine, ca un astfel de mod de viata va afecta ucenicizarea crestina. Charles Spurgeon a predicat la mii de persone intr-o saptamana de evanghelizare care a avut loc la Metropolitan Tabernacle, iar versiunea scrisa a predicilor sale au impanzit strazile din Londra, castigand alte mii de persone care nu putuse sa-l asculte duminica.

Predicile lui Spurgeon au necesitat multa redactare-care a fost facuta de Spurgeon insusi. Spurgeon a inteles diferenta dintre experienta auzirii si a citirii, reflectandu-se lucrul acesta chiar si in grija cu care si-a scris predicile. Unii au estimat ca Spurgeon este cel mai publicat autor din limba engleza si predicile sale au ramas scrise la peste un secol de dupa moartea sa. Singura noastra cale de acces la predicile lui Spurgeon este doar cea scrisa.

Revolutia de pe piata media digitala a adus multe castiguri. Si totusi, cei mai tehnofobici dintre noi ar dori sa se intoarca la vreamea cand nu exista internetul. Eu vad televizorul ca pe cel mai mare dusman al civilizatiei dar totusi ramane indispensabil pentru vizionarea anumitor stiri si programe culturale. Anumite forme ale expresiei literare pot supravietui prin intermediul internetului, dar sunt cateva care pot fi citite doar peste un secol. Cartea ramane cea mai stabila forma a comunicarii literare din istoria omenirii.

Crain remarca:

Probabil ca nici un effort al vointei nu va face citirea populara din nou. Copiii pot fi intimidati (si fortati), dar adultii se opun la ceea ce interfereaza cu placerile lor. Problema este ca multi americani prefera mai degraba sa invete despre lume si sa se distreze prin intermediul televiziunii si radioului decat prin cuvantul scris, si ne va lua doar cateva generatii, pentru a renunta la  vechile obiceiuri de a citi ziare si romane. Alternativa e ca ne apropiem de sfarsitul unui ciclu (pendulum swing), si ca, cititul se va reintoarce, trimis inapoi de forte tot atat de complexe ca cele care-l goneste acum.

Dar daca schimbarea e permanenta, si in mod special daca alunecarea continua, lumea va fi diferita, chiar si pentru cei care inca mai citesc.

Lumea va fi diferita, si la fel si biserica.

Reclame
One Comment leave one →
  1. sabadac viorel permalink
    ianuarie 25, 2008 9:54 am

    Va veni un timp cand lumea va fi plina de cunostinta voii lui Dumnezeu, dar mai putin de trairea ei.Cred ca si prin mijloascele massmedia se grabeste venirea zilei Domnului.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: