Skip to content

Este matriarhatul tiparul viitorului?

ianuarie 26, 2008

girlgraduate1.jpg 

Cateva schimbari sociale se furiseaza si sunt abia perceptibile. Altele sunt marcate de  aparitia instantanee a noilor tehnologii, ca un cutremur sau o ca un eveniment care a zguduit lumea-ntreaga, asemenea celui de-al II-lea razboi mondial. Unele sunt anticipate, in timp ce altele sunt surprinzatoare. Unele ar trebui prevazute. 

Cu siguranta asa este si cu una dintre cele mai importante schimbari ale timpurilor noastre – manifestarea noului matriarhat american.  

Scriind in revista Reason/Ratiunea , Jonathan Rauch explica:  

Presupunem ca ati putea memora doar un singur numar demografic si ati porni sa-l alegeti pe cel cu implicatiile cele mai de rasunet pentru schimbarea din America. Ati putea alege in cel mai rau caz 1.5 . 

Desigur, sunt o gramada de posibilitati: rata natalitatii, cea a adolescente-lor  insarcinate sau rata sarcinilor nelegitime, procentul populatiei care este de culoare alba sau a strainilor, procentajul varstnicilor. Dar scoateti la iveala acel 1.5 si aveti contributiile inversiunii sociale: o rotatie cu susu-n jos a oranduielii dominatiei masculine pe care americanii au acceptat-o, ei bine, din totdeauna. Numarul 1.5 este in acest caz un raport/o proportie. In concordanta cu proiectele Centrului National de Statistici Educationale, in 2017 , femeile vor egala barbatii la detinerea de  diplome superioare. La inceputul anilor 1990 , raportul de absolvire a facultatii era de sase femei la cinci  barbati; astazi, raportul este undeva la 4 la 3. O perioada de acum incolo va fi 3 la 2 si va creste, conform orientarilor.  

Este adevarat. Pana in 2017, femeile cu studii superioare vor intrece ca numar barbatii licentiati la un raport de 1.5. Dupa cum recunoaste si Rauch, nimeni nu poate fi chiar sigur despre ceea ce se poate intampla, dar o survolare a celor mai mari colegii si universitati va fi indeajuns ca sa ne confirme orientarea. Studentele sunt in prezent mai numeroase decat studentii. 

Rauch aseaza extinderea in context istoric, notand ca feminismul si celelalte curente – incluzand realitatile economice – atrag femeile in campul muncii. De cand slujbele mai bune au fost primite de angajatii specializati/pregatiti, femeile au invadat colegiile si scolile superioare, incluzand cele de drept si medicina. In ultima perioada a anilor 1990, studentele erau, de fapt, mai numeroase decat studentii in multe campusuri. In anul 2008, acest model este atat de netagaduit cat si avansat.   

Rauch este printre cei care se intreaba de ce proportiile tinerilor barbati care urmeaza studii superioare nu au tinut pasul cu femeile inrolate spre licentiere. Piata locurilor de munca inca mai favorizeaza specialistii – probabil chiar mai mult decat in urma cu decenii, cand  multi barbati urmau un colegiu/o facultate. Nu exista o explicatie clara – dar asta e.   

Dupa cum intelege Rauch, aceasta determinare are in vedere schimbari sociale uriase. „Asa ca, aspectul despre care discutam, cu toata probabilitatea, este o America in care femeile sunt mai scolite decat barbatii si in care educatia conteaza mai mult ca niciodata”, explica Rauch. „Adunati laolalta aceste fapte  si veti obtine niste implicatii la care merita sa cugetati.” Asta reprezinta un adevar spus numai pe jumatate. 

In cuvintele lui Rauch: 

O generatie de-acum incolo,imaginea  avocatei cu asistentul ei masculin va deveni un cliseu. Urmariti cum femeile devin mai numeroase decat barbatii in multe profesii de elita si, potentialmente,  in  sistemul politic alimentat de profesiuni.(Alegerea unui presedinte-femeie e o chestiune de timp)   

Studiile superioare ale femeilor le va accentua puterea de realizare profesionala raportata la barbati si la valoarea medie a casatoriilor(marrying down) cu un partener inferior, din punct de vedere educational. O treime  din tinerele de 12 ani care-si propun sa mearga la universitate se pot astepta sa se aleaga cu un partener fara o diploma. Dar femeile isi doresc in continuare sa devina mame.  

Pentru familii, aceasta dorinta va ridica o dilema. Femeile vor avea un beneficiu comparabil, atat crescand copii, cat si castigandu-si painea. Multe femei vor dori sa-si intrerupa activitatea pentru a creste copii, dar costurile retinerii acasa a  unei femei cu studii superioare, in timp ce tatal, ce a terminat doar liceul, munceste , vor fi mari, chiar prohibite.    

In timp ce aceste predictii indica spre urmatoarele decenii, Rauch insista ca revolutia cea mai importanta  are deja loc. Astfel: 

In 2006, conform Biroului de Recensamant, cam 27 milioane de barbati americani detineau o diploma de facultate, la fel, cam in jur de 27 milioane de femei. Aceasta e o problema formidabila, nu un echilibru, pentru ca barbatii absolventi de studii superioare au tendinta de imbatranire, in timp ce femeile licentiate au tendinta de intinerire. Intre oamenii de 65 de ani si peste, barbatii cu studii superioare sunt mai numerosi decat femeile. Barbatii si femeile de varsta medie sunt la egalitate. Intre adultii tineri de la 25 la 34 de ani, discordanta studiilor superioare este in favoarea femeilor, aproape la fel de  asimetric ca barbatii in generatia bunicilor lor.  

Iata noua realitate: 

Cu alte cuvinte, tinerii de astazi vietuiesc deja intr-o lume in care,la nivel de  cuplu, femeile sunt mai scolite decat barbatii. Odata cu moartea bunicilor, cu fiecare generatie de absolventi, populatia scolita va deveni mai feminizata. In cateva decenii, elita educata a Americii va fi la fel de disproportionata in favoarea femeilor pe cat era odinioara in favoarea barbatilor. 

Impactul social al acestei revolutii este imens. Priviti, de exemplu, la o clasa de elevi de 12 ani. O intreaga treime a elevelor trebuie sa-si aleaga un sot care sa nu aiba studii superioare. Asa cum avertizeaza Rauch, asta ar putea foarte bine sa insemne „o succesiune neintrerupta de ajustari psihologice si emotionale a societatii americane care se supune, pentru prima data, matriarhatului.” Mai specific, „ ce i se-ntampla individului si parerii lui despre sine cand  barbatii sunt Numarul 2 (si nu se zbate prea tare)? Cand tot mai multi barbati muncesc pentru femei decat femeile pentru barbati?  

Acest tipar nu este limitat doar la Statele Unite. Multe  dintre natiunile cu economii dezvoltate raporteaza orientari similare. 

Unii, fara indoiala ca vor celebra aceste orientari. Ideologia feminista poate doar sa aplaude aceasta inversiune a istoriei. In continuare, adevarul fiind cunoscut, la fel de multi social-liberali trebuie sa considere orientarea ingrijoratoare. Preocuparea lor nu este faptul ca tinerele urmeaza o facultate, ci ca tinerii nu urmeaza studii superioare. Dar ce se-ntampla cu proprii lor fii? 

Raportarea crestinilor fata de modelul biblic al mariajului si al relatiei intersexuale trebuie sa priveasca acesta schimbare sociala la un nivel mai adanc de preocupare. Cea mai importanta preocupare trebuie sa fie cea a consecintelor pe termen lung a noii ordini mondiale – matriarhatul.  In timp ce crestinii sustin cauza educatiei inalte, perspectiva biblica considera ca prioritara ordinea corecta familiala si bisericeasca. Aceasta schimbare sociala dramatica nu va servi decat la subminarea acestui scop. 

Dar ce va fi cu fiii nostri? Sunt ei impinsi/incurajati spre educatie si conducere in familie, in biserica si in societate?  Daca nu, vom culege cu siguranta ceea ce-am semanat. Daca discutati cu studentele in campusurile universitare, veti descoperi  ca multe au aceeasi intrebare. Unde sunt barbatii tineri?  

In realitate, multi oameni experimenteaza probabil intuitia  ca  nu este o evolutie buna. O scruntare a viitorului este cu adevarat ingrijoratoare. O analiza a cifrelor de scolarizare a facultatilor e de-ajuns pentru a intari aceasta ingrijorare. E ceva in neregula in aceasta imagine. 

Reclame
3 comentarii leave one →
 1. Florentin permalink
  decembrie 13, 2009 11:32 am

  Femeile au tot dreptul la emancipare. Ce ne speria este dictatura feminismului,instaurarea politiei gandirii, prin care femeile vor sa pedepseasca barbatii pentru gandurile lor si sa le spele acestora creierele, de exemplu. Feminismul reprezinta degradarea feminitatii prin raportare la masculin, sacrificarea feminitatii de catre o clasa feminista cu putere de decizie absoluta. Pacat ca s-a ajuns aici.

 2. Florentin permalink
  decembrie 13, 2009 11:33 am

  Femeile au tot dreptul la emancipare. Ce ne sperie este dictatura feminismului,instaurarea politiei gandirii, prin care femeile vor sa pedepseasca barbatii pentru gandurile lor si sa le spele acestora creierele, de exemplu. Feminismul reprezinta degradarea feminitatii prin raportare la masculin, sacrificarea feminitatii de catre o clasa feminista cu putere de decizie absoluta. Pacat ca s-a ajuns aici.

 3. gelu permalink
  iunie 2, 2010 6:23 pm

  prostii si vise femeiesti.un material facut la comanda de catre feministile din Romania care urasc barbatii.la cratita tarfelor si nu mai visati stapinele lumii.mii greata de voi…..

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: