Skip to content

E mort Dumnezeu in Europa? O viziune a viitorului, care soseste repede

ianuarie 28, 2008

europe.gif    

Jurnalistul James P. Gannon ofera o imagine tonica a ceea ce se intampla cand secularismul ia in stapanire o civilizatie in “Is God Dead in Europe?,” publicat in USA Today. 

Considera aceste observatii: 

Toata lumea stie ca numarul de alcolici depaseste numarul crestinilor si ca mai multi Cehi cred in OZN-uri decat in Dumnezeu – si se pare ca lumea e corecta, a scris Nate si Leah Seppanen Anderson intr-un articol din Prague Post; el e scriitor, iar ea este  profesoara de stinte politice de la Wheaton College in Illinois si o specialista in politica si societatea Ceha.  Sondajele arata o mare scadere in frecventarea bisericii si in practicarea religiei in majoritatea tarilor Europei.  O serie de sondaje din 1970 in 5 tari cheie (Franta, Belgia, Olanda, Germania, si Italia) arata ca frecventarea bisericii a scazut de la 40% din populatie cam la jumatate (20%).  Scaderile au fost cele mai mari in tarile cu o majoritate catolica.

 O controversa dura asupra  oricarei mentionari a mostenirii crestine a Europei s-a iscat in 2004 cand oficialitatile lucrau la constitutia Uniunii Europene – noteaza Weigel. 

Orice mentionare a trecutului religios al continentului sau a contributilor culturii crestine – intr-o prefata care cita sursele civilizatiei distince Europene – ar exclude si ar ofensa pe cei care nu sunt crestini – multi au argumentat.  Fostul presedinte francez Valery Giscard d’Estaing, care a prezidat acest proces, a rezumat opinia majoritara: “Europenii traiesc intr-un sistem politic pur secular, unde religia nu joaca un rol important.”

Nici o tara Vest Europeana nu are o rata de fertilitate suficienta sa inlocuiasca populatia in curs.  (Cercetatorii estimeaza ca e nevoie de o rata a fertilitatii de 2.1 pt ca populatia in curs sa fie inlocuita si sa nu scada).  Germania, Rusia, Spania, Polonia si Italia toate au rata de 1.3 copii, conform Natiunilor Unite.  Rata natalitatii in Cehia este mai putin de 1.2, si chiar si in Irlanda (care e Romano-Catolica) rata este de 1.9 copii.  (Rata natalitatii in Statele Unite – care a ramas stabila – este cu putin peste 2 copii). 

Cinsprezece tari, “majoritatea din Sudul si Estul Europei, au atins rate de fertilitate fara precedent in istoria omenirii,” conform reviziei date de U.N. World Population Prospects. 

In timp ce copiii se imputineaza si longevitatea creste in Europa, continental devine o vasta Leisure World (“sat de vacanta”).  Natiunile Unite preconizeaza ca pana la jumatatea secolului, populatia in 25 de tari Europene va fi mai joasa decat este acum; Rusia va pierde 31 de milioane de oameni, Italia 7.2 milioane, Polonia 6.6 milioane si Germania 3.9 milioane. 

Deci Europa abandoneaza religia, imbatraneste, se “micsoreaza” si se ucide pe sine insasi.  Acestea sunt semnele unei societati in eclipsa – Imperiul Roman scris mare. 

Este acesta modelul pentru America?

 

Reclame
2 comentarii leave one →
  1. mai 3, 2008 1:54 am

    Vor veni zile negre… europa e distrusa.. !!!

  2. decembrie 8, 2008 5:11 pm

    rezultate ingrijoratoare, dar care scot in evidenta ca Biserica Neo-protestanta este rupta de realitate si context.

    Cosmin Pascu

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: