Skip to content

Te-a chemat DUMNEZEU? Deosebind chemarea de a predica

februarie 19, 2008

 Te-a chemat DUMNEZEU in lucrare? Considerand ca toti crestinii sunt chemati sa serveasca cauzei lui Hristos, DUMNEZEU cheama anumite persoane sa slujeasca Biserica in slujba de pastor sau intr-o alta lucrare. Scriindu-i tanarului Timotei, apostolul Pavel confirma ca, daca un om aspira sa devina pastor, „este un lucru bun”. 1Tim.3:1. De-asemenea este o mare onoare sa fii chemat de DUMNEZEU in lucrarea Bisericii.

Dar cum stii ca DUMNEZEU te cheama?

In primul rand, este o chemare launtrica. Prin Duhul Sau, DUMNEZEU  le vorbeste acestor oameni. EL a chemat la slujire  pastori si lucratori ai Bisericii Sale. Marele reformator Martin Luther a descris chemarea interioara ca fiind „vocea lui DUMNEZEU auzita de credinta”. Acei pe care DUMNEZEU i-a chemat, constientizeaza chemarea printr-un simt/sens al calauzirii, scopului si a cresterii responsabilitatii. 

Charles Spurgeon a identificat primul semn al chemarii divine in lucrare ca  „o intensa, captivanta dorinta pentru munca”. Acei chemati de DUMNEZEU simt o crescanda si nestapanita dorinta de a predica si de a invata Cuvantul Scripturilor, si de a sluji comunitatea oamenilor lui DUMNEZEU.

Acest simtamant de constrangere ar trebui sa asiste credinciosul la a considera daca DUMNEZEU l-ar putea chema in lucrare. Ti-a daruit DUMNEZEU dorinta ferventa de a predica? Te-a echipat cu darurile necesare pt lucrare? Iubesti Cuvantul lui DUMNEZEU si te simti chemat la a-L invata?  Spurgeon ii avertiza pe cei care vedeau sfatul lui de a nu predica daca nu se simt constransi. „Dar”, spunea Spurgeon, „daca nu se poate rabda si trebuie fie sa predice, fie sa moara, atunci el este omul potrivit”.  Acest sentiment al urgentei mandatului este unul dintre semnele centrale ale chemarii autentice.

In al doilea rand, exista chemari exterioare. Baptistii cred ca DUMNEZEU foloseste congregatia / adunarea pentru „a  convoca chematii” in lucrare. Adunarea trebuie sa evalueze / sa cantareasca si sa confirme chemarea si darurile credinciosului care se simte chemat in lucrare. Asemenea unei familii a credintei, adunarea ar trebui sa recunoasca si sa celebreze darurile primite de membrii ei pt lucrare si sa-si asume responsabilitatea de a-i incuraja pe cei pe care DUMNEZEU i-a chemat,  pentru a raspunde chemarii cu bucurie si ascultare/respect.

In aceste zile, multa lume se gandeste la cariere mai mult decat la chemari. Provocarea biblica de „a-ti analiza chemarea”, ar trebui extinsa de la chemarea la mantuire la chemarea in lucrare. 

John Newton, faimosul compozitor al imnului „Maretul Har”, a remarcat odata „nimeni, afara de CEL care a creeat  lumea, nu poate sa faca / sa conceapa   un lucrator al Evangheliei”. Doar DUMNEZEU poate chema un lucrator autentic  si doar EL poate sa-i acorde darurile necesare pentru slujire. Dar marea promisiune a Scripturilor este ca DUMNEZEU cheama si prezinta slujitorii ca daruri pentru Biserica.

Cheia problemei este uzuala neintelegere a Voii lui DUMNEZEU. Unele modele de smerenie/pietate evanghelica sugereaza ca Voia lui DUMNEZEU este ceva dificil de acceptat de catre noi. Cateodata confundam aceasta mai mult, discutand despre „predarea” in Voia Domnului. Asa cum Pavel clarifica in Romani 12:2 , Voia lui Dumnezeu este buna, placuta si desavarsita. Celor  chemati de DUMNEZEU sa predice li se va da atat dorinta de a predica, cat si darul predicarii. Dincolo de aceasta, predicatorul chemat de DUMNEZEU va simti aceeasi constrangere pe care a perceput-o si marele apostol care spunea „vai de mine daca nu predic Evanghelia!”.   1Corinteni 9:16

Analizeaza-ti chemarea! Ai simtamantul ca DUMNEZEU te cheama in lucrare, ori ca pastor, ori ca un alt fel de slujitor al Bisericii? Arzi de dorinta de a propovadui Cuvantul, de a impartasi Evanghelia si de a purta de grija turmei Domnului? A fost aceasta chemare confirmata si incurajata de acei crestini care te cunosc cel mai bine?

DUMNEZEU inca mai cheama….te cheama si pe tine?

Reclame
No comments yet

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: