Skip to content

Valorile si adevarurile moralitatii nu sunt acelasi lucru

aprilie 22, 2008

Nici o discutie cu privire la relele noastre nationale nu este completa fara o mentiune a „valorilor” din ce in ce mai alunecoase din arena publica. Intr-adevar, desi discutia cu privire la moralele absolute este portretizata ca depasita si simplista, dezbaterea cu privire la valorile nationale n-a fost niciodata mai aprinsa.

Regretatul Allan Bloom, a carui carte din 1987 „The Closing of the American Mind” a devenit un bestseller, a scris cu perceptie ca, vorbirea contemporara despre „valori” este ceea ce a mai ramas cand societatea accepta notiunea ca nu mai exista un bine si un rau autentic, original.

Problemele morale sunt reduse la probleme de preferinta personala sau convingeri. „Valorile” mele s-ar putea sa nu se potriveasca „valorilor ” tale, dar noi toti trebuie sa ne respectam convingerile unii altora in mod egal in problemele de interes comun.

Situatia l-a indemnat pe un observator sa comenteze ca atunci cand aude vorbindu-se despre „valori” intinde mana dupa cel mai apropiat catalog de oferte. Este la fel de folositor ca toate celalalte lucruri daca toate absoluturile morale sunt aruncate.

Filozofii post modernisti au subminat tocmai conceptul de moralitate, argumentand ca toate sistemele morale sunt doar niste relicve din trecutul represiv, instaurate de forte asupritoare. Si pentru ca tot adevarul – incluzand aici orice pretentie morala – este construit social, oamenii postmoderni sunt liberi sa „demoleze” aceste coduri morale ca fiind „valorile” interioare.

Pierderea centrului moral al natiunii ne pandea de mult timp. Regretatul Fredrick Moore Vinson, un fost Judecator al Curtii Supreme de Justitie din SUA, a declarat in 1950 ca „Nimic nu e mai sigur in societatea moderna decat principiul ca nu exista absoluturi.” Venind din partea unuia care era pe vremea aceea cel mai reprezentativ jurist american, afirmatia lui era o profetie intunecata a lucrurilor care aveau sa vina.

Nici o persoana care gandeste cat de cat, nu poate ignora numarul masiv si se pare insolvabil de dezbateri cu privire la moralitate care ne bantuie societatea si ne definesc dezbaterile nationale. Atunci cand problemele de baza ale vietii, sexualitatii, familiei, casatoriei si responsabilitatile morale sunt lasate la voia intamplarii, natiunea a ajuns la un punct de incercare de proportii fara precedent. Dat fiind confuzia care exista, numai cei mai radicali relativisti pot sarbatori starea curenta a lucrurilor.

Trecerea de la moral la valori in biserica este un semn al faptului ca, crestinismul a abdicat conducerea morala. Cand biserica se alatura in afirmatii ca toate problemele morale sunt probleme de interes pur personal, individual, atunci sarea si-a pierdut gustul. Reducerea moralitatii la valori a fost insemnul anilor 1980, cand educatorii progresivisti au inaintat aceasta agenda in scolile publice. Prin lumea educationala, exercitiile de”clasificare a valorilor” au devenit la ordinea zilei, in care copiii si adolescenti au fost incurajati sa isi inventeze propriile sisteme individualiste de moralitate si sa „dezvolte’ propriile lor valori. Si pentru ca acestea sunt determinate individual nimeni nu are dreptate si nimeni nu greseste.

Acea generatie de tineri este acum la maturitate si noi vedem raul facut de cei care au instruit studentii sa se uite doar inspre interiorul lor pentru un sistem de valori, si fara indoiala, pentru a se indoi sau a sfida moralitatea traditionala. Valorile reflecta doar o dimensiune subiectiva fara a avea un adevar moral obiectiv. O generatie crescuta in incubatorul relativismului moral orbecaie dupa un adevar statornic in salbaticia morala.

Traducerea de A. P.

Reclame
No comments yet

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: