Skip to content

Autoritatea Biblica si Predicatorul

aprilie 29, 2008

In editia inaugurala a „Christianity Today”, datand din 15 octombrie 1956, aparea si un articol a lui Billy Graham intitulat, „Autoritatea Biblica in Evanghelizare„. Punctul principal ai articolului era limpede- daca nu spunem fara ezitare „asa vorbeste Domnul” autoritatea in predicare si evanghelizare, intregul mesaj este lipsit de orice autoritate. Singura autoritate care conteaza, insista Dr. Graham, este cea a Bibliei ca Cuvant al lui Dumnezeu.

 

Intr-adevar, aceasta incredere in autoritatea biblica a fost, cel putin in parte, motivul pentru care s-a infintat „Christianity Today” ca stindard al ziarelor americane pentru evanghelizare sub editarea lui Carl F.H. Henry.

Acum, la jumatate de secol de la publicarea acelui articol, Angie Ward de la revista „Leadership” a inceput de la acest articol si a intrebat 5 predicatori – Ce si daca, s-a schimbat ceva?

 

Mi-a facut placere sa raspund intrebarilor ei si sa particip la acest proiect. Ea a intervievat de asemenea pe David Anderson, pastor la Biserica Bridgeway Community Church din Columbia, Maryland; John Buchanan, pastor la Biserica Fourth Presbyterian Church din Chicago si editor si columnist la „The Christian Century”; Tullian Tchividjian, un nepot a lui Billy Graham si pastor al Biserici New City Church din Margate, Florida, si Rick Warren, pastorul care a plantat Biserica Saddleback Church din Lake Forest, California.

 

Articolul ei „Autoritatea Biblica si predicatorul de azi” se bazeaza pe aceste interviuri. Predicatorii intervievati reprezinta oarecum o varietate de predicatori din spectrul protestantismului american, John Buchanan reprezentand protenstantismul liberal si publicatiile lui istorice din „The Christian Century”.(tocmai revista fata de care Christianity Today se presupunea sa reprezinte o alternativa)..

 

Sugerand ca prooroci vechiului testament sa fie exemple pentru predicatorii moderni, Dr. Graham s-a referit la predicatori ca fiind „gura lui Dumnezeu”. Revista a intrebat atunci daca ar mai trebui sa consideram predicatorii din zilele noastre ca fiind „gura lui Dumnezeu” (portavocea lui Dumnezeu).

 

Eu am raspuns:

 

Cu siguranta ca se presupune sa fiu vocea Scripturii, un instrument uman prin care Scriptura se face auzita si primita de catre poporul lui Dumnezeu. Caci autoritatea omeneasca a

predicatorului nu ajunge decat la urechile omului. Doar Dumnezeu Insusi poate lua Cuvantul Lui si sa il duca de la ureche in inima omului.

Imi sustin acest raspuns, si prin comentariile largi pe care le-am facut in acest interviu cu privire la faptul ca predicatorul este glasul lu Dumnezeu numai atunci cand Cuvantul lui Dumnezeu este predicat asa cum trebuie. Asa cum reformatii spuneau limpede, predicarea este mijlocul prin care Dumnezeu vorbeste poporului Sau ca comunitate adunata impreuna. Prin Cuvantul predicat si lucrarea Duhului Sfant, Dumenzeu vorbeste de fapt poporului Sau.

 

Dr. John Buchanan a raspuns:

 

Trebuie sa fim foarte atenti cu privirea la asta. Asa de multi oameni au abuzat lucrul acesta, incat predicatorii trebuie sa fie foarte atenti cand afirma ca sunt glasul lui Dumnezeu. Cred ca predicatorul trebuie sa fie sugestiv nu declarativ. Sunt multe momente in istorie cand oamnenii (ca Dietrich Bonhoeffer si Martin Luther King) au fost chemati cu sa spuna cu autoritate „Lucrul acesta este rau, gresit”. Dar threbuie sa fim precauti. Una dintre doctrinele centrale este ca noi suntem lipsiti de slava lui Dumnezeu. Pacatul ne atinge pe toti. Chemarea noastra este sa studiem, sa ne rugam, sa impartim cuvantul si apoi sa-l transmitem oamenilor.

Problema cheie aici este propunerea ca predicarea sa fie „sugestiva nu declarativa”. In timp ce predicatorul trebuie sa fie smerit cu privire la sine, la proriile lui abilitati, si lipsurile lui inerente, predicatorul nu trebuie sa fie doar sugestiv de la amvon. Abordarea „sugestiva dar nu declarativa” defineste bine pe cei mai multi predicatori protestanti liberali, dar cred ca explica de asemenea si declinul acestor biserici si denominatiuni. Pierderea de incredere in autoritatea bibliei duce inevitabil la declinul autoritatii de la amvon.

 

Asa cum remarca Martin Luther, „Da, aud predica, dar cine vorbeste? Pastorul? Nu, nicidecum! Nu auzi predicatorul. Intr-adevar vocea e a lui, dar Dumnezeul meu graieste Cuvantul Lui cand el predica sau vorbeste. Astfel ar trebui sa cinstesc Cuvantul lui Dumnezeu ca sa pot deveni un bun elev al Cuvantului Sau.


 

Reclame
No comments yet

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: