Skip to content

„Tărâmul copiilor pe cale de dispariţie” – Criza populaţiei nipone

mai 30, 2008

Naţiunea japoneză se confruntă cu o criză devastatoare a populaţiei. Criza, însă, nu constă în faptul că sunt prea multe persoane care trăiesc în Japonia, ci prea puţine de vârstă tânără. Japonia, urmată îndeaproape de alte câteva naţiuni, se confruntă cu o implozie / scădere a populaţiei.

Într-adevăr, Japonia a trecut printr-o perioadă nefastă de 27 de ani, în care natalitatea a scăzut dramatic. Ca şi consecinţă directă, în doar câţiva ani naţiunea va experimenta probleme sociale masive şi o prăbuşire completă a activităţii economice.

În perioadele anterioare / trecute, tipul acesta de scădere a populaţiei ar fi fost explicat de factori precum catastrofele naturale, război, foamete sau diverse epidemii. Totuşi, nici una dintre aceste cauze nu se aplica pentru situaţia Japoniei. De fapt, populaţia Japoniei a crescut în timpul celui de-al doilea război mondial, experimentând un regres numeric la începutul anilor 1980.

Cotidianul Washington Post relata:

Numărul copiilor a scăzut dramatic în ultimii 27 de ani, aspect confirmat de un raport actual al guvernului nipon. Japonia are actualmente, mai puţini copii în vârstă de 14 ani sau mai tineri ca în orice altă perioadă din 1908 până în prezent.

Proporţia copiilor din populaţie a scăzut mai mult ca oricând la 13,5%. Procentul acesta a scăzut în ultimii 34 ani şi este cel mai scăzut dintre cele mai mari 31 de ţări, după cum relatează acelaşi raport. Ca şi comparaţie, în Statele Unite, copiii reprezintă o proporţie de 20% din populaţie.

De asemenea, Japonia prezintă o supra-abundenţă a populaţiei bătrâne. Aproximativ 22% din populaţie are vârsta de 65 de ani sau mai mult, cea mai ridicată proporţie din lume. Şi numărul este în creştere. Până în anul 2020, populaţia vârstnică va depăşi copiii cu o proporţie de până la 3 la 1, prevedea raportul guvernului, iar până în 2040, diferenţa va ajunge la aproape 4 la 1.

Numerele spun totul. Aproape un sfert din populaţia Japoniei depăşeşte 65 de ani; procentual, numai 13,5 % sunt copii. Concluzia inevitabilă este că în curând nu vor fi îndeajuns japonezi maturi care să menţină în stare de funcţionalitate Japonia ca şi naţiune, societate şi cultură.

Cotidianul numeşte realitatea prezentată drept „o catastrofă demografică care se derulează cu încetinitorul, situaţie care este fără precedent în lumea dezvoltată”. Privind spre viitor, ziarul şi-a asigurat cititorii că nu exagerează. Într-adevăr, „consecinţele economice şi sociale ale acestor tendinţe pot fi cu greu exagerate.”

Centrul de Cercetare Economică din Japonia prevede că Japonia va pierde 70% din forţa de muncă la mijlocul secolului. Japonia, în prezent probabil a doua economie mare din lume, nu-şi va putea păstra acest statut cu o populaţie aflată într-un declin serios.

O societate care nu mai are / doreşte copii este ca o persoană sănătoasă care decide să se înfometeze. Si aceasta este o acţiune voit umană, nu o calamitate naturală.

Profeţii exploziei populaţiei mai avertizează că va veni o criză a populaţiei, dar au perceput situaţia aproape invers când este vorba de naţiuni ca şi Japonia. Rusia şi câteva alte naţiuni europene se confruntă cu crize asemănătoare.

Copiii sunt un semn clar al încrederii şi sănătăţii culturale. Cotidianul Washington Post descrie această criză astfel: „Copiii Japoniei pe cale de dispariţie.” Aceste cuvinte descriu într-adevăr situaţia dificilă a Japoniei – şi această criză nu va dispărea.

Reclame
No comments yet

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: