Sări la conţinut

Când numărul deceselor depăşesc numărul naşterilor – Pilda din Pittsburgh

iunie 29, 2008

Demografia nu este destinul, dar această afirmaţie nu este, omeneşte vorbind, departe de adevăr. Tiparul naţiunilor şi comportamentelor sociale va stabili caracterul şi liniile de demarcaţie ale oricărei civilizaţii. Din acest motiv, orice schimbare majoră în cadrul populaţiei este semnificativă şi cu cât schimbarea este mai neaşteptată, cu atât este mai semnificativ impactul ei.

Astfel, americanii ar trebui să dea mai mare atenţie faptului că în zonele metropolitane, numărul deceselor depăşesc pe cel al naşterilor. În timpurile trecute, acest lucru ar fi indicat o catastrofă majoră ca foamete, calamitate naturală sau război. Dar în privinţa acestor oraşe, cauzele nu au nimic comun cu foametea, plaga sau războiul.

Cotidianul New York Times relata că orasul Pittsburgh, Pennsylvania este un simbol al acestei noi situaţii. După cum relata ziarul în ediţia din 18 mai 2008, această situaţie este extrem de semnificativă.

Spitalele închid secţiile de obstetrică şi le transformă în terapie intensivă. Guvernele locale şi alţi furnizori de servicii sociale se adaptează apariţiei unor cartiere întregi unde vârsta medie predomină şi fundaţii private oferă burse pentru a reţine studenţii şi a atrage alţii noi.

În Pittsburgh, înscrierea la şcoala publică a scăzut de la 70 000 cu 20 de ani în urmă la

30 000 şi continuă să scadă cu aproximativ 1 000 pe an.

„La un moment dat sistemul şcolar nu va mai fi viabil,” spunea Grant Oliphant, noul preşedinte al Fundaţiei Pittsburgh, care supraveghează un program ce oferă burse universitare în valoare de până la 40 000 pentru orice student care a urmat cursurile şcolii publice din oraş din clasa a noua până la absolvirea liceului cu o notă medie de cel puţin 2.0.

Acest lucru va surprinde cu siguranţă pe mulţi americani – pe cei care nu sunt conştienţi de criza demografică ce se întrevede la orizont şi cu care se vor confrunta multe din comunităţile americane. Unii dintre aceşti cetăţeni sunt probabil conştienţi de scăderea ratei naşterilor din Europa şi Japonia, dar se gândesc că excepţionalismul american îi va asigura că o astfel de situaţie nu le va atinge malurile.

Aceeaşi cetăţeni sunt de asemenea probabil surprinşi de rata naşterilor din America ca fiind cu puţin deasupra înlocuirii de bază a populaţiei şi este susţinută acolo doar de rata de reproducţie ridicată a noilor imigranţi – cărora ar trebui să le fim recunoscători că îşi exprimă speranţele prin naşterea de copii.

Situaţia din Pittsburgh este complicată de factori care includ ture economice(la serviciu) şi pierderea în general a populaţiei. Dar când luăm în considerare toate lucrurile, înseamnă că Pittsburgh va vedea mai multe înmormântări decât petreceri pentru bebeluş. O comunitate nu poate supravieţui acestui dezechilibru pentru mult timp. Avertizările acestor situaţii ca şi colapsul şcolilor nu sunt proiectate prea departe în viitor.

Şi Pittsburgh-ul nu este singur:

Alte zone metropolitane, de asemenea, se află la limita scăderii naturale.

În anii 1990, numărul deceselor depăşea numărul naşterilor în doar 4 zone metropolitane cu mai mult de 250 000 de oameni şi 3 dintre ele erau în Sud. Din anul 2000, 10 zone metropolitane – jumătate dintre ele în afara Sudului – au suferit o pierdere netă de populaţie până la limita cea mai scăzută.

În alte trei zone prejudiciate de industria pe cale de dispariţie, Buffalo-Cascadele Niagara şi Utica-Rome în nordul statului New York şi Duluth, Minn, numărul deceselor au depăşit numărul naşterilor în cel puţin un an al aceastei decade.

Scăderea drastică a ratei naşterilor este un semn al unor schimbări sociale şi morale enorme. Şcolile sunt trase la răspundere, dar de asemenea bisericile şi alte instituţii. Statisticile aflate în scădere în biserici în toate denominaţiunile sunt, până la un grad important, vinovate pentru scăderea natalităţii între membrii. Această modă a fost vizibilă mai întâi între denominaţiile protestante, dar este vizibilă în prezent între evanghelici, inclusiv Convenţia Baptistă de Sud.

Pittsburgh devine o pildă de pierdere a populaţiei pentru restul naţiunii. Va observa oare cineva?

No comments yet

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: