Sări la conţinut

Unde sunt bebelusii Europei?

august 5, 2008

„Nu poti avea o tara unde toata lumea sa fie intr-un azil de batrani!” Afirmatia asa de socanta cum este a fost oferita de Carl Haub de la Biroul de Referinta a Populatiei. El se referea la dezastrul demografic ce pandeste Europa. Asa cum raporteaza The New York Times Magazine, saptamana asta, multi europeni se intreaba acum „Unde sunt bebelusi?”

Relatarea de pe pagina intai este de Russell Shorto, care contribuie cu unele din cele mai interesante articole din revista in fiecare an. Asa cum face el limpede in acest articolo, declinul radical din rata natalitatilor va aduce niste schimbari sociale la fel de radicale.

Dupa cum explica Shorto:

In anii 1990 demografi europeni au inceput sa noteze o descrestere a populatiei pe intreg continentul iar in spatele ei se afla o cadere abrupta in rata natalitatii. Cei care nu se leaga de numere, au ignorat in mare parte informatia aceasta pana in 2002 cand un studiu efectual de sociologi italieni, nemti si spanioli a focalizat informatiile si au dat legislatorilor din intreaga Europa lucruri la care sa se gandeasca. Cifra de 2.1 este considerata in mare a fi „rata de inlocuire” – numarul mediu de nasteri de femeie care sa mentina nivelul polulatiei actual al unei natiuni. In momente diferite in istoria moderna – in timp de razboi sau de foamete– rata natalitatii a scazut sub nivelul de inlocuire. pana la nivele joase sau foarte joase. Dar Hans-Peter Khler, Jose Andotnia Ortega si Francesco Billari– autori raportului din 2002 au vazut ceva noi in informatiile lor. Pentru prima data in inregistrarile lor, rata natalitatii din sudul si estul Europei au scazut pana la 1,3. Pentru demografi acest numar a avut o semnificatie matematica speciala. La rata aceasta, populatia unei tari poate sa fie redusa la jumatate in 45 de ani, creand un efect de prabusire intr-o prapastie din care sa fie aproape imposibil de redresat. Kohler si colegi sai au inventat un nou termen pentru acest fenomen „cea mai de jos rata a fertilitatii”.

Aceasta „cea mai de jos rata a fertilitati” este dezastroasa in ce priveste viata economica, sociala si politica. Locurile de joaca tot mai goale ale Europei si scolile primare indreapta atentia spre realitatea aceasta apasatoare– o scadere precipitata a populatiei. Adaugati la asta si faptul ca populatia existenta imbatraneste si inca repede.

Mai mult:

Prea multe „rata cea mai de jos” sunt dovada palpabila a unu dezastru de proporti fara precedent. „Abilitatea de a planui decizia de a avea un copil este bine inteles un succes pentru societate, si pentru femei in deosebi” Letizia Mencarini, mi-a spus o profesoara a domografiei la Universitate din Turin. „Dar daca citesti documentele demografilor de acum 20 de ani vei vedea ca nimeni nu a prevazut ca rata fertilitatii va scadea asa de mult. In ani 1960 rata medie a fertilitati in Italia era in jur de 2 copii per cuplu. Acum este in jur de 1,3 si in unele din orasele Italiei este de mai putin de 1. Aceasta este considerata patologica.”

Aceasta bomba cu ceas a populatiei va rearanja harta lumii. Ratele natalitatii globale scad dar unele natiuni vor castiga un avantaj cu siguranta. Asa cum raporteaza Shorto, de exemplu, Spania va avea relativ putini tineri adulti in cativa ani, in timp ce India va avea mai multe miliane. Idia, deja reiasa ca o putere globala in tehnologie si servici si va avea si mai mult de castigat.

Viitorul este favorabil celor tineri, si natiunile majore din Europa se indreapta spre o populatie cu parul alb. Straniu este faptul ca problema este mai acuta in sudul Europei decat in nordul ei. Pe tot continentul , problemele demografice dezechilibreaza impozitele si viata publica. Ce se va intampla cand pensionarii vor consuma mai mult decat economia produce? Unii incearca sa argumenteze ca aceste provocari nu insemana un dezastru, dar, dupa cum indica comentariul lu Carl Haub, aceste argumente slabesc in credibilitate.

Exista nenumarate probleme legate de aeste intrebari, dar in cele din urma, acestea reprezinta o problema spirituala. unii incearca sa explice scaderea ratei natalitati prina a arata a factorii economici si traiul scump sunt de vina. Factorii economici joaca un rol, fara indoiala, dar familiile au gasit intodeauna cai prin care sa se sustina pe ele si copiii lor in vremuri mai grele decat acestea.

Acest sablon pare sa reflecte, cel putin in parte, o oboseala culturala si spirituala. A obosit Europa ca civilizatie. Pare greu de negat ca acest fapt este strans legat de secularizarea rapida a Europei.

Cel putin, unii in Europa vad bebelusii si copiii acum ca pe un hobby si nu ca pe o prioritate nationala. Cararea aceasta duce la o concluzie foarte deprimanta. Asa cum Carl Haub explica atat de elocvent, „Poti avea o natiune unde toata lumea locuieste la Azilul de batrani.”

No comments yet

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: