Skip to content

Africa-i de vina? Anglicanii si problemele lor

august 11, 2008

Conferinta Lambeth a episcopilor anglicani se intalneste in Marea Britatie, chiar in timp ce partasia Anglicana e pe cale sa se destrame pe seama problemelor cum ar fi homosexualtatea, gen, si autoritate biblica. Peste 200 de episcopi conservatori boicoteaza conferinta si masmedia globala incearca sa-si dea seama despre cum ar trebui sa raporteze aceasta intalnire.

Una dintre cele mai creative si revelatoare incercari de a explica acest lucru vine de la ziarul The Economist. Ziarul londonez raporteaza ca cea mai mare amenitare la coeziunea Anglicana sunt un grup de episcopi africani care refuza sa se alature mersului atunci cand vine vorba de normalizarea homosexualitati, alegerii in mod deschis de episcopi homosexuali si aletele asemenea.

Iata cum explica The Economist aceasta dinamica:

Cea mai simpla explicatie a prapastiei de 80 de metri care se vede pe mijlocul familiei anglicane este sa zicem ca traditonalisti , reprezentand moravurile conservatoriilor sociali ai Africii, sunt in opozitie fata de liberalii din partea bogata a lumii, in deosebi in ce priveste problema homosexualitatii. Pentru a explica conservatorismul afican, multi arata ca ei sunt in linia intai in intrecerea cu islamismul; si ca lucrarea misionara in Africa a fost indeplinita de evanghelici care reflecta mai degraba partea funadamentalista a crestinismului britanic.

Promulgarea „Sudului Global” ca forta conservatore in anglicanism este o realitate pura, si o mare parte a imaginii a ceea ce se intampla in anglicanism cu privire la dezbaterile despre forma in care crestinismul se desfasoara. Dar sa sugerezi ca aceia din partasie care se opun agendei liberalilor reflecta „moravurile conservatorilor sociali ai Africii” este ridicol.

Conservatorii nu sunt numai in Africa. Biserica din Anglia (Church of England, este biserica traditionala in Anglia si reprezentativa, nt. trd.) este in fierbere deoarece un numar semnificativ de preoti nu vor sa accepte femeile in functiile de episcopi sau preoti. Biserica Americana, Biserica Episcopalina SUA, are de a face cu defectiunii fara precedent cu privire la aceleasi probleme – desi homosexualismul preia locul central. Mojoritatea bisericilor (si episcopul) a unei diocese din California au anuntat ca vor parasi biserica. Bisericile din Virginia au parasit turma episcopliana, si tocmai au castigat prima batalie legala cu privire la preluarea proprietatilor bisericii.

Biserica Americana isi pierde membri cu miile si biserici intregi cu duzina, iar biserica include un numar bun de episcopi care nu sustin ordinarea homosexualilor activi in functiile de preoti sau episcopi, or binecuvantarea casatoriilor de acelasi sex. Conservatorii, desi depasiti numeric in prea multe cazuri, exista in majoritatea bisericilor Nord Americane si Europene ale Partasiei Anglicane.

Episcopii africani care conduc atacul pentru ortodoxism lupta intr-adevar o batalie curajoasa. Ei lupta pentru sufletul Partasiei Anglicane si pentru intergritatea bisericii si pentru Evanghelie. Ei refuza sa isi plece genunchiul in fata idolatriei moderne si inteleg puterea transformatoare a Evangheliei si autoritatea biblica asezata pe stanca mult mai bine decat cei ce li se opun.

Dar cand The Economist blameaza episcopii aficani pentru ca ameninta sa „divida biserica Anglicana din toata lumea”. si merge mai departe la a inradacina toata opozitia fata de trasaturile liberale din bisericile Americane, Canadiene si Engleze, in „moravurile conservatorilor sociali din Africa” orice simt al proportiilor s-a pierdut. Abordarea este un efort de a marginaliza opozitia – de a face traditionalisti sa para ciudati,exotici, pe dos si strani.

Crestinismul revizionistilor din America de Nord si Europa este aberatia – nu este credinta istorica pe care biserica se bazeaza. Slava Domnului, credinta istorica are o reprezentare puternica in Africa. Dar sa dai vina pe Africa pentru problemele anglicanilor este un exercitiu uluitor si rateaza tinta.

Reclame
No comments yet

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: