Skip to content

La timp pentru Olimpiada– Sa intelegem China

august 21, 2008

Olimpiada de vara de la Beijing din 2008 va pune China pe scena lumii ca niciodata in vremurile moderne. Guvernul Republici Populare China este pornit sa faca din jocurile acestea o mare publicitate cu castig pentru natiune. Beijing in sine a trecut prin mari transformari arhitecturale, chiar intreaga natiune este in procesul unei mari schimbari.

Dar China, mai limpede decat multe alte natii, este captiva propriei istorii– si nu se poate sa intelegi China pe care o vom vedea la televizor in zilele care urmeaza fara sa intelegi istoria recenta a Chinei. Provocarea sta in a gasi o istorie adecvata prezentata intr-un singur volum.

La timp pentru Jocurile Olimpice, Jonathan Fenby a scris China Moderna: Caderea si Ridicarea unei mari puteri, 1850 pana in prezent (Ecco/HarperCollins). Lucrarea lui Fenby este cea mai buna lucrare intr-un singru volum despre China moderna pe care l-am gasit pana acum, si trebuie citit de orice vrea sa inteleaga China si momentul acesta crucial. Fenby, care scrie si explica bine, traseaza istoria Chinei de la dinastia Qing pana in deceniile de razboi si revolutie, la Mao si ridicarea comunismului in China, pana la marile schimbari in viata chinezilor si cultruii pe masura ce China intra in era globala.

Un citat:
Aceasta carte a argumentat ca, cu toate manifestarile moderne, istoria Chinei nu este o alta tara. Acum, efectele cumulative ale procesului lansat de Deng Xiaoping conduc la o faza care ar putea fi smulsa din dinastiile imperiale sau din republica. Daca Mao a fost puternicul, incapatanatul fondator al dinastiilor si Deng a fost consolidatorul care a vazut o cale prin care sa reinoiasca mandatul, Hu Jintao poate fi considerat succesorul care tine cheile puteri dar care nu le poate intoarce ca predecesorii sai. Intr-adevar, nu exista o opozitie organizata care sa contrazica dinastia comunista, nu mai exita o Armata Rosie care sa pandeasca prin paduri, nu mai e nici o miscare politica care sa marsaluiasca opozitia pe la sate. Dar regimul are de-a face cu alt fel de risc care din nou isi are radacinile in istoria timpurie a Chinei. De la primul imparat in 221 DC, domnitorii s-au temut sa nu piarda controlul fortelor majore din societate, acestea luand forma indoielii fata de oficiali si carturari, comandanti militari sau in ultimele decenii ale imperiului, modernizarea populatiei. Astazi, cei impinsi de goana pietei si de dezvoltarea de sine si materiala marsaluiesc tot mai mult dupa ritmul propriei lor tobe. Grupuri de interes, indivizi si puteri competitive se centreaza intr-o structura care pare sa nu se potriveasca in ansamblu. Inteprinderile de stat se alatura firmelor private in a juca la bursa si in a isi maximiza profiturile. Rezultatul este un stat autoritar care din ce in ce mai mult duce lipsa de autoritate, ca un imperiu fara imparat

Reclame
No comments yet

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: