Skip to content

Instrainati de Creatie – O generatie de necunoscatori in ale naturii

august 22, 2008

O conversatie recenta a adus in atentie o problema suparatoare. Un om mi-a spus ca a cumparat o casa cu ceva retineri deoarece locatia acesteia era in apropierea unui loc de joaca, si se temea de prea multa galagie. Dupa cum s-a dovedid, n-ar fi trebuit sa se ingrijoreze de loc pentru ca foarte putini copii merg la locul de joaca.

Problema suparatoare este ca multi copii nu se mai joaca afara. Prefera sa se joace jocuri pe computer, sa navigheze pe internet, sau sa isi updateze paginile de Facebook. Parintilor lor le este tot mai frica sa ii lase afara sa se joace, speriati fiind de asaltul constant de stirii despre tot felul de crime impotriva copiilor. Acesti copii si adolescenti sunt obisnuiti cu aerul conditionat, divertismet sofisticat si lipsa de activitate fizica. Ei sunt niste extraterestri pentru lumea de afara.

Revista BBC Wildlife raporteaza ca luna aceasta doar jumatate dintr-un etalon de copii cu varstele cuprinse intre 9 si 11 ani din Marea Britanie au putut identifica un paianjen, iar 62% au identificat corect o broasca. Mai putini de jumatate din ei au putut reunoaste copacul numit stejar.

Rezultatele l-au indemnat pe Sir David Attenborough, faimosul naturalist britanic sa deplanga alienarea copiilor de natura. „Salbaticia a devenit asa de indepartata de copii incat acesti o rateaza pe de-a intregul” explica el. Se pare ca multi copii castiga minimul de cunostinte despre natura prin a privi la televizor – nu prin a experimenta ei insisi.

Attenborough a mers mai departe sa argumenteze ca aceasta alienere a copiilor de natura ar putea duce la un dezastru ecologic, dat fiind ca acesti copiii vor creste in adulti fara sa dezvolte un simt de uimire si apreciere pentru lumea naturala.

Altii observatori au avertizat ca preocuparea excesiva pentru impactul ecologi este si aceasta o problema. Unii parinti isi avertizeaza copii sa nu mearga in padure de teama de a nu deranja mediu natural. Alti parinti ar prefera mai de graba sa aiba copii in casa decat in padure sau in part. Pacificarea electronica sau digitala ii seduce atat pe copii cat si pe parinti.

Studiul din revista BBC Wildlife descopera de asemenea ca joaca afara este intre cele mai putin preferate metode de petrecere a timpului liber pentru copiii aflati intre varstele de 9-11 ani. De doua ori mai multi copii prefera se petreaca timp cu computerul lor.

Autorul Richard Louv a descris acest fenomen ca fiind ” sindromul deficitului de natura”. In cartea sa, Ultimul copil din natura, Louv povestea despre un tanar din San Diego care explica ca prefera sa se joace in interior decat afara, pentru ca prizele sunt in casa. Viata despartita temporar de aparatele electrice pentru baiatul acesta era un gand neatragator sau necunoscut.

Sunt recunoscator ca eu am avut parinti care si-au invatat copii ca ar trebui sa se joace afara. Sunt deasemenea recunoscator pentru paduri si campii si lacuri si rauri in care sa ma joc, sa innot si sa planuiec aventuri. vara asta, familia noastra a petrecut o bucata buna de timp afara – in cea mai mare parte pe sau in lac. Am fost inconjurati de viata salbatica, si am fost observatii la fel de des pe cat eram observatorii.

De asemenea am avut oportunitatea sa petrecem timp cu o familie crestina minunata care a abandonat viata in suburbii pentru a se muta la ferma. Cei trei copiii invata despre viata naturala la prima mana. Intr-o dimineata vara asta, cel mai mare baiat din familie- un baiat de 13 ani– a anuntat nasterea unui nou vitel. El nu a dobandit aceasta cunostinta a acestui eveniment grozav prin a se uita la un documentar la televizor.

Am impartasit un pranz grozav u familia aeasta, si partea centrala a mesei a fost friptura. Friptura nu a venit de la un magazin din suburbii sau le la un hipermarket. Ci friptura asta, nu de mult pastea pe pasune afara. Este un risc prea mic de instrainare de natura atunci cand cina paste pe terenul din fata ferestrii.

Alte rapoarte indica faptul ca taberele de vara revin spectaculos pe masura ce tot mai multi parinti sunt gata sa cheltuiasca mii de dolari pentru ca copiii lor sa aiba niste experiente grozave in aer liber. Unii dintre acesti copii descopera ca viata poate continua si daca nu au semnal la celular. De fapt, multi dintre acesti copii se indragostesc de natura, de a fi in aer liber si a experimenta ceva real in loc de ceva digitalizat.

Dumnezeu isi reveleaza slava in creatie. Cum putem sa citim Psalmii cu pricepere daca nu ne-am uitat vreodata sa vedem daca cerurile vestesc slava lui Dumnezeu? Ceva pretios este pierdut atunci cand copiii– sau adultii– sunt instrainati de lumea creata. Aceasta alegere de instrainare este alegerea de a ne spara de ceea ce Dumnezeu ne-a dat sa ne bucuram si sa apreciem.

Iata si niste vesti bune. Nu trebuie sa cheltuiesti mii de dolari ca sa le dai copiilor tai experiente in natura si joaca in aer liber. Deschide doar usa si trimite-i in curtea din spatele casei, sau in parc. Plimbati-va in padure sau mergeti si pescuiti in lac. Mergeti unde lumina nu ascunde frumusetea cerului noaptea.

Cine stie? Poate copiii vostri vor uita atunci sa caute cea mai apropiata priza!

Reclame
No comments yet

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: