Skip to content

„PROMISIUNEA GOALA A MEDITATIEI „

martie 4, 2009

Ar trebui crestinii sa practice meditatia? Un numar din ce in ce mai mare dintre ei incearca sau practica tehnicile meditatiei orientale cu scopul de a-si controla viata spirituala. Nu mai este nici o mirare sa vezi biserici crestine care fac cursuri de yoga si de meditatie orientala sau sa-i auzi pe unii crestini povestind despre plimbarile lor prin labirint, despre timpul petrecut in meditatie sau despre experientele pe care le-au avut incercand cele mai noi tehnici imprumutate din Orient.

„Gannett News Service” ne informeaza despre aceasta situatie:

Ca multi alti crestini practicanti din „Bible Belt” ( n.tr: denumire generica data unei portiuni din sudul SUA, dominata de evanghelici protestanti conservatori ), Kristy Robinson este invatatoare la scoala duminicala si impreuna cu sotul sau ajuta la pregatirea comuniunii in Biserica Episcopala din Franklin, Tennessee.

Pe langa activitatea si rugaciunea din biserica, ea isi umple viata cu o alta practica spirituala care nu este atat de obisnuita: meditatia. „Daca n-o fac, voi vedea diferenta in cursul zilei „, spune Robinson, care isi incepe fiecare dimineata cu 20 de minute de tacere absoluta.

Biblia vorbeste cu  apreciere despre meditatie. David lauda in Psalmi cugetarea asupra Legii lui Dumnezeu zi si noapte. Conceptul biblic despre meditatie nu exclude gandirea si continutul ei. Dimpotriva, se refera la meditatia indreptata spre Cuvantul lui Dumnezeu – la o gandire saturata prin  Scriptura.

Este exact opusul meditatiei orientale care stabileste golirea mintii de orice gand ca fiind un scop de atins. Acest concept oriental al golirii mintii nu are nimic de-a face cu viziunea biblica de umplere a mintii cu Cuvantul lui Dumnezeu.

In continuare, mai multe din articol:

„Toate incantatiile, tamaia si chiar altarele pentru meditatie pot parea pentru unii prea New Age si prea mistice, insa meditatia a devenit din ce in ce mai importanta si a fost imbratisata de casnicele din suburbii si de oamenii ocupati.

Generatiile mai tinere  participa la cursuri introductive de yoga, oamenii de cariera se relaxeaza prin sedinte de yoga, iar cei din generatia „baby boomer” cauta linistea meditand in parcuri. Meditatia pare sa nu mai fie considerata doar nonconformism cultural promovat de formatia „Beatles” si sustinut de filozofia hippy.

Unii asimileaza meditatia cu budismul sau cu religiile orientale; din ce in ce mai multi crestini mediteaza folosind ritualuri vechi de rugaciune; iar altii isi dezvolta un stil propriu bazat sau nu pe tehnicile de respiratie ale cunoscutului guru Deepak Chopra.

Multi raman nemiscati concentrandu-se pe recitarea mantrelor sau pe propria respiratie, dar iti poti goli mintea doar plimbandu-te, stand intr-un parc sau executand miscari bazate pe diferite tehnici precum  „tai chi.”

Conceptul biblic despre meditarea la Cuvantului lui Dumnezeu implica o golire a mintii, bineinteles. Trebuie sa ne golim mintea de orice gand care nu are de-a face cu Scriptura sau cu Dumnezeu, de orice pornire spre pacat si de orice impotrivire fata de  suveranitatea Lui in vietile noastre. Dar aceasta golire nu implica niciodata o minte goala;  are de-a face cu o minte in care gandurile straine Bibliei sunt inlocuite de adevarurile scripturale – nu o meditatie fada care se invarte in jurul propriei persoane.

David scrie in Psalmul 119, versetul 97: „Cat de mult iubesc Legea Ta ! Toata ziua ma gandesc la ea.  Poruncile Tale ma fac mai intelept decat vrajmasii mei, caci totdeauna le am cu mine.” Meditatiile  lui David nu se invartesc in jurul lui si nici nu-l implica intr-un proces de golire a mintii si de cufundare in liniste. El doreste cu disperare sa-L auda pe Dumnezeu si stie ca El ii  poate vorbi chiar prin Legea Lui. Studiaza Scriptura pentru a-si curata mintea de ganduri rele si pentru a le inlocui cu ganduri curate si modele de cugetare.

Articolul include si o declaratie interesanta a profesorului Don Whitney de la „Southern Seminary”:

„Ideea de golire a mintii nu are o baza biblica”, spune Don Whitney, profesor de spiritualitate biblica asociat la „Southern Baptist Theological Seminary” din Louisville, Kentucky. „Poate fi periculoasa.”

Referindu-se la asocierea indelungata a meditatiei cu hinduismul, budismul si alte religii orientale, Whitney spune: „Unele dintre traditiile yoga care se bazeaza pe recitarea de mantre isi au radacinile in religii false.” El nu considera exercitiile fizice ca fiind o problema, dar din momentul in care incepe incantatia, pasim pe un teren periculos.

Convingerea lui este ca multi oameni cauta metode care sa-i ajute sa traiasca relaxati. „Asta este o dovada de egoism”, spune el. „Noi trebuie sa traim spre gloria lui Dumnezeu !”

Aceasta este o analiza utila asupra subiectului. Nu este un lucru rau sa doresti indepartarea stresului care provine din lumescul trairii noastre si din ingrijorarile zilnice. Dar asta nu inseamna sa recurgem la terapie personala; inseamna sa lasam Cuvantul lui Dumnezeu, pe Insusi Creatorul acestei lumi, sa ne reorganizeze mintea.

Traim intr-o lume atat de modelata de preocupari terapeutice, incat cei mai multi oameni nu se opresc sa se intrebe daca nu cumva Dumnezeu vrea sa-i abordeze prin stres, tensiune, ganduri care ii chinuie sau haosul din mintile lor. Dorinta de golire a mintii ar putea fi un efort in incercarea de a ne auzi pe noi insine, cand, de fapt,  ar trebui sa ne straduim sa-L auzim pe Dumnezeu.

Pe langa aceasta, ar trebui sa ne intrebam daca mintea poate fi golita cu adevarat. Dar ceea ce s-a constatat pana acum pare sa conduca la concluzia ca acest proces goleste mintea de orice altceva, mai putin de importanta propriului eu.

Pentru crestini, acest fel de meditatie este un pericol si nu ajuta deloc procesului de crestere spirituala. Ar trebui sa meditam ? Fara discutie, ar trebui sa meditam asupra Cuvantului lui Dumnezeu. Aceasta ar trebui sa fie o constanta permanenta a disciplinei noastre spirituale. Dar aceasta meditatie nu ne conduce la golirea mintii sau la ceva asemanator, ne conduce la a avea o minte deschisa cu consecventa spre indemnurile Scripturii.

Orice alta forma de meditatie inseamna o distragere periculoasa si o promisiune goala.

Traducerea D. P.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: