Sări la conţinut

Provocarea Islamismului – O perspectiva crestina

aprilie 10, 2009
tags: ,

Presedintele Barack Obama a pus problema islamului in puctul central pe scena internationala. Vizita lui in Turcia si afirmatiile lui foarte publice cu privire la lumea musulmana au ridicat tot felul de intrebari atat acasa cat si peste granite.

In discursul sau fata de parlamentul turc luni, presedintele Obama a declarat „Statele Unite nu este si nici nu va fii vreodata in razboi cu islamul.” A continuat sa spuna ca ‘parteneriatul nostrum cu lumea musulmana este critic nu doar in a refula ideologiile violente pe care oamenii de toate credintele le respung, ci de asemenea pentru a intarii oportunitatile pentru tot poporul.’

Dar Presedintele a mai vorbit si de „aprecierea sa profunda a credintei islamice”. Aici este afirmatia in context.

„Vreau de asemenea sa clarific relatia Americii cu comunitatea musulmana, lumea musulmana, nu poate si nu va fi bazata  doar pe impotrivire fata de terrorism. Cautam o mai larga colaborare bazata pe interesele comune si respectul reciproc. Vom asculta cu atentie, si vom construii punti peste neintelegeri, si vom gasi astfel un teren comun. Vom fi respectosi chiar si acolo unde nu suntem de acord. Vom transmite aprecierea noastra profunda a credintei islamice, care a contribuit mult de-a lungul secolelor la a da forma lumii – inclusiv in tara mea. Statele Unite au fost imbogatite de americanii musulmani. Multi alti americani au musulmani in familiile lor sau au trait intr-o tara majoritar musulmana – Eu stiu pentru ma aflu printre ei.”

La o conferinta de presa in Turcia, Presedintele a mai facut o afirmatie:

„Una din marile puteri ale Statelor Unite este … faptul ca avem o foarte mare populatie crestina – nu ne consideram a fi o natiune crestina, sau evreica, sau musulmna. Consideram ca suntem cetatenii unei natiuni care nu sunt ingraditi de idealuri sau un anumit set de valori.”

Pe CNN impreuna cu gazda Roland Martin, luni seara am spus astfel:

„Cred ca presedintele Obama pe bna dreptate spune ca Statele unite nu este in razboi cu islamul. Cred ca aceasta este o clarificare care ne ajuta mult. Dar nu poti scoate islamul din toata lupta civilizatiei in care ne aflam, nu numai in ce priveste razboiul impotriva terorii, ci sincer, mergand inapoi cateva secole, sa gasim o definitie a ceea ce o civilizatie buna ar fii si cum ar arata, si cum ar trebui sa fie o astfel de civilizatie organizata.”

Cred ca presedintele Obama a avut dreptate cand a spus ca Statele Unite nu sunt in razboi cu Islamul. Aceasta nu e important  numai in termeni de diplomatie internationala ci si in termenii autoritatii constitutionale. Guvernul Statelor Unite nu are nici un drept sa declare razboi vreunei religii.

Putem intelege contextual politic, mai ales faptul ca Presedintele se afla in Turcia. Date fiind confuziile care sunt nestavilite in lumea musulmana, aceasta a fost o clarificare cruciala. Bine inteles, o recapitulare rapida a afirmatiilor presedintelui George W. Bush va deszvaluii ca si el a spus cam acelasi lucru de nenumarate ori.

Faptul ca presedintele Obama a facut aceste comentarii in Turcia este foarte important. In toata lumea musulmana, si cei mai multi musulmani vad ca Statele Unite sunt de fapt in razboi cu islamul. Islamismul classic intalege ca nu exista o distinctie reala intre religie si stat, ci stabileste in schimb o societate unitara. Astfel, atunci cand o putere straina ca Statele Unite, invadeaza o natiune musulmana cum ar Iraqul, cei mai multi musulmani vad lucrul acesta ca pe razboi declarat islamismului.

In timp ce forme specifice de guvernamant pot varia in lumea islamica, aceasta intelegere generala este adevarata. Spre deosebire de crestinimul nou testamentary, islamul este in mod essential o religie teritoriala incluzand otate pamanturiel sub supunerea regulilor Qur’an-ului. Presedintele era in Turcia cand a facut aceste afirmatii, si turcia este de obicei definite in mas media ca fiind condusa de un govern secular. Intr-adevar, constitutia Turciei chiar cere un guvern secular. Dar, asa cum stie oricine a vizitat Turcia, aceasta cere o definitie foarte neobisnuita a ceea ce inseamana sa fii secular.

A fi musulman este partial ceea ce poporul si guvernul turc numesc „turcime”,  un concept unificator care merge pana la Mustafa Kemal Attaturk, fondatorul turciei moderne. O ofensa impotriva „turcimii” este un act criminal in turcia. Guvernul turc este administratorul a fiecarei dintre nenumaratele moschei de pe teritoriul natiunii si tot el plateste pe imami. Astfel Turcia este o tara musulmana cu un guvern secular, dar caracterul secular nu se poate vedea ca fiind macar in parte asemanator cu modelul secular American.

In aceasta lumina, afirmatia  presedintelui Obama ca America nu este o tara crestina este de asemenea o afirmatie atat reala cat si ajutatoare, desii este criticat de multi crestini pentru ca a facut o astfel de afirmatie. Clarificarea lui, oferita in Turcia musulmana, intareste  ca fapt public realitatea ca in constitutia noastra Americana este foarte diferita de ceea ce se gaseste in lumea musulmana, si chiar in Turcia.

Mai mult, daca Statele Unite sunt intelese ca fiind o natiune crestina in acelasi sens in care cele mai multe natiuni ilamice se considere pe sine ca fiind natiuni musulmane, atunci America chiar este in razboi cu islamul.

Controversele cu privire la remarcile facute de presedinte in acest context sunt ne la locul lor. Exista intr-adear o controversa cu privire la faptul daca este este corect sau nu sa numesti America o natiune crstinta in sensul in care americani fac aceasta afirmatie – dar contextul din Turcia si lumea musulmana este foarte diferit. Cred cu adevarat americanii crestini ca crestinismul are de castigat prin a fi asociat cu tot ceea ce America reprezinta in lumea musulmana? Pentru multi musulmani, America pare sa fie marele izvor de pornografie, divertisment desfranat, avort si revolutie sexuala. Ajuta cumva marturia noastra pentru Hristos ca toate acestea sa fie associate in mintea musulmana cu „crestinismul” din America?

Fara nici o indoiala istorica, Statle Unite au fost infintate de fondatori ai caror viziuni asupra lumii, au fost modelate, in cele mai multe cazuri chiar in mod voit, de credinta Crestina. Principiile fondatoare ale acestei natiuni curg din logica biblica si au fost sustinute de faptul ca cie mai multi crestini se considera a fii crestini si au funcitionat pe baza acestei formule si referinte morale, crestine. America est natiunea a carui cetatenii sunt in mod covarsitor identificatii ca fiind crestini si un experiment American este de neconceput fara a avea fundatia stabilita pe prezumtiile crestin morale.

Dar America nu este, prin definitie,  o natiune crestina intr-un mod in care sa fie de ajutor. Secularistii si dusmanii credintei fac aceste argumente pentru un numar de motive antagonistice, dar ofera si tot felul de argumente false in acelasi timp. Dar acestea n-ar trebui sa ii faca pe crestinii americanii sa aduca si ei argumente gresite.

Il critic pe presedintele Obama nu pentru ca a afirmat ca America nu este in razboi cu Islamul ci pentru ca a esuat in a fi onest in a clarifica faptul ca avem de aface cu o mare provocare civilationala in ce rpiveste islamul. Islamul este, in fapt, singura sic ea mai itala competitie a idealurilor vestice de civilizatie pe scena mondiala. Logica islamului este de a aduce fiecare centimentru de pe planeta asta sub dominatia si stapanirea Qur’an-ului. Islamismul classic imparte lumea in „Lumea islamica ” si „Lumea de razboi”.In lumea acesata mai din urma, se de da inca lupta de a aduce societatea sub dominarea Qur’an-ului.

Presedintele Obama a creat de asemenea propria lui confizie asupra acestor probleme, subminand propriul lui punct principal. Daca America nu este in razboi cu islamul, atunci pare nefolositor pentru administratia Obama, sa se refere acum, in opozitie fata de practica Americana din trecut, la Iran, ca „Republica Islamica Iran”. In acelasi fel, unele din cuvintele si gesturile sale in calatoria aceasta au fost in mod fatis indulgent fata de islam – mai ales ca aceste cuvinte si gesture au fost interpretate in lumea mai larga islamica.

Aceasta ambitie impulsioneaza lumea musulmana – si fiecare musulman credincios – de se ruga, nadazdui si lucra spre supunerea intregii lumii fata de Qur’an. In mod limpede, cei mai multi musulmani nu sunt gata sa se angajeze in acte de terrorism pentru a atinge acest tel. Totusi telul ramane.

Islamul si Vestul ofera doaua viziuni ale societatii care sunt in mod fundamental ireconciliabile. In timp ce, in mod sigur, nu sunte o natiune in razboi cu islamul, suntem o natiune care are de aface cu o mare provocare din partea lumii islamice – o provocare care include terorismul, dar pe o scara mult mai laraca o ambitie civilizationala ramane centrala. Oricine sta in Istanbul, orasul istoric al scaunului de putere al imperiului ottoman, ar trebui sa recunosca acest fapt.

Islamul nu este civilizationar sau geopolitic, ci teologic. Cred ca Isus Hristos este intr-adevar „Calea, Adevarul si Viata” si ca nimeni nu vine la Tatal decat prin EL. (Ioan 14:6). Mantuirea se gaseste numai prin credinta in Domnul Isus Hristos, si Evanghelia lui Hristos este singurul mesaj care mantuieste.

Pot sa fiu de acord cu presedintele Obama ca Islamul a produs minuni culturale, dar trebuie sa vad mai fundamental ca un sistem de credinte care ia mii si mii de oamenii robi spiritual – lasandu-I sub blestemul pacatului fara nici o speranta de mantuire.

Pentru crestini, indiferent de nationalitate, aceasta mare provocare ar trebui sa fie preocuparea noastra urgenta. Grija noastra nu este in mod principal politica, ci teologica si spirituala. Si toate lucrurile fiind luate in considerare, Islamul este cel mai bine reprezentat ca fiind o provocare pentru evanghelizarea crestina din zilele noastre.

5 comentarii leave one →
 1. aprilie 13, 2009 5:47 pm

  Sa nu uitam ca pana la urma natiunile din toata lumea sunt in lupta pentru influienta economica. Si in acesta lupta factnorii politici uneori se folosesc si de religie. In calitate de crestini trebuie sa ne rigdicam dupa cum ai spus deasupra acestor puteri trecatoare si sa promovam Imparatia Lui Dumnezeu , viata vesnica.

 2. ianuarie 4, 2011 3:25 pm

  presedintele Obama este dator crestinilor macelariti in Egipt,Irak,Pakistan,etc,daca nu ajutor macar atentia sa…dar nici de asta nu au parte…
  de altfel un slab presedinte care nici dupa 2 ani nu demareaza.

 3. ianuarie 4, 2011 3:28 pm

  d-le Lucescu,in calitate de crestini trebuie sa nu uitam ca suntem crestini si ca avem datoria nu sa intoarcem si celelt obraz dar sa luam sabia daca crestinii sunt amenintati cu disparitia..
  a „promova” este egal cu zero daca nu sunt si rezultate.

Trackbacks

 1. Articole interesante pe bloguri, 6-19 aprilie 2009 « Stiri Crestine - Fii un crestin informat!
 2. “Nu suntem o naţiune creştină” sau despre ipocrizia creştinilor degrabă vânători de Obama « Clujul Evanghelic

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: