Skip to content

Suntem noi o natiune de Hindusi?

septembrie 5, 2009

Aceia care argumenteaza ca toate religiile sunt in mod esential la fel, lasa sa se vada ca de fapt nu stiu prea multe despre diferitele sisteme de crez. Viziunea asupra lumii a crestinismului, de exemplu, este radicaldiferit de structura crezului Buddhismului (unele forme ale acestuia s-ar putea sa pretinda ca rezita idea de crez.)

Aceste diferente intre sistemele de crezuri sunt evidente in recentul articol al Lisei Miller facut pentru Newsweek. Asa cum explica ea, ” Peste un milion de Hindus traiesc in Statele Unite, o fractiune a celor 2 milioane cre traiesc pe pamant. Dar un sondaj recent arata ca conceptual, cel putin, devenim tot mai mult asemenea hindusilor, si tot mai putin asemenea crestinilor traditionalu in felurile in care ne gandim despre Dumnezeu, noi insine, unii despre altii, si despre eternitate.”

Multi crestini se vor infiora cand vor citi asta.  Inseamna asta ca temple hinduse vor aparea in peisajul american? Nicidecum. Ceea ce Miller descrie este transformarea sistemului de crezuri in feluri care sa fie asemanatoare  hinduimului. Argumentul merita sa fie auzit in mod cinsitit.

Ea incepe prin a cita din scrierea hindusa, Rig Veda : „Adevarul este UNUL, dar inteleptii vorbesc despre multe nume.” Idea de un singur adevar cunoscut sub multe nume nu este noua. Intr-adevar, este centrala in politeism si credintele sincretice ale catorva viziune asupra lumii atat istorice cat si moderne. Hinduimul este in mod radical politeistic si sincretist. Conform crezului hindus multii zei si zeite care sunt parte a veneratiei lor reprezinta o singura si fundamentala realitate divina. Idea de adevar unic si exclusiv este in antiteza cu hinduismul clasic.

Deci care este punctul de vedere al Lisei Miller?  Ea sugereaza ca americani contemporani, incluzand aici pe multi care se considera pe sine ca fiind crestini, abandoneaza adevarurile exlusive ale crestinismului pentru o forma teologica pluralista sau relativista.

„Un hindus crede ca sunt multe cai catre Dumnezeu. Isus este o cale, Qur’an este o alta, a practica yoga este o a treia. Niciuna nu e mai buna decat cealalta, toate sunt egale,” afirma ea. Crestinismul, pe de alta parte, a afirmat ca Isus Hristos este Singurul Mantuitor si ca singura cale de mantuire se gasete prin credinta in El.

„Americanii, nu mai cred asta” insista ea si prin asta ea vrea sa spuna, multi dintre amerianii crestini. Ea citeaza un sondaj din 2008 din Pew Forum care indica o alunecare in ce priveste convingerile crestine. Dupa Pew Forum, 65 % din americani cred ca „multe credinte pot duce la viata vesnica”. Mai graitor este ca 37% din cei care s-au identificat ca fiind evanghelici impartasesc aceasta parere.

Miller il citeaza pe Stephen Prothero, un cercetator de varf in religia americana, care a definit aceasta „religia divina de cantina” ca fiind „foarte mult in spiritul hindus”. Asa cum a adaugat el, „Nu alegi si strangi din diferite religii pentru ca toate sunt la fel.” Aceasta nu este in mod traditional asemenea hinduimului, bineinteles, dar functioneaza in acelasi fel. Asa cum explica el „Nu este vorba aici de ortodoxism. Ci e vorba de orice merge. Daca mersul la yoga functioneaza pentru tine, atunci grozav- daca a merge la slujba catolica functioneaza pentru tine, atunci grozav.  Si daca mersul al slujba catolica si exersarea de yoga si taberele budiste functioneaza pentru tine, si asta este grozav.”

Exista toate motivele pentru a crede ca Lisa Miller si Stephen Protehero au dreptate in aceste afirmatii. Fara indoiala ca americanii au devenit din ce in ce mai receptivi la intelegerea adevarului in sens pluiralist si relativ. Un numar tragic de persoane care se identifica pe sine ca fiind crestini au baut din aceste izvoare de gindire.

Exclusivismul evangheliei nu este numai o fateta a mesajului bisericii. Intr-adevar, o evanghelie care nu afirma ca mantuirea vine prin credinta doar in Isus Hristos nu este evanghelia lui Hristos, ci o evanghelie falsa. Asa cum Lisa Miller recita in mod corect, Isus a spus : „” Eu sunt calea, adevarul si viata. Numeni nu vine la Tatal, decat prin Mine.” (Ioan 14:6)

Un alt aspect la povesti este acesta: Multi americani au  o intelegere asa de lipsita de doctrina  a crestinismului incat nu stiu nici macare ce este evanghelia – nici macar pe aporape.  O mai mare tragedie este ca multi din cei ce se considera a fii crestini par sa impartaseasca din acesta confuzie.

Multi observatori care traseaza aceste trendinte vad ca aceasta deplasare teologica intre crestini este o dezvoltare buna. La urma urmei, daca nu te tii de nimic mai mult decat de o vedere functionala a religiei, aceasta pare sa fie o promisiune de mai putine conflicte intre crediciosii religiosi. Dar, daca crezi ca adevarul este esential pentru credinta crestina, atunci ai motive sa vezi ca aceste tendinte sunt nimic mai putin decat catastrofice. Nimic mai putin decat marturia noastra pentru evanghelia lui Hristos este pusa in joc.

Devenim noi o natiune de hindusi? Ei bine, in acest sens se pare ca da. Adevarata intrebare urgenta este daca biserica isi va recastiga sanatatea teologica si daca va avea curajul evanghelic de a se impotrivi acestei tendinte. Daca nu, a fi descrisi ca o natiune de hindusi va fii cea mai neinsemnata problema a noastra.

Reclame
3 comentarii leave one →
 1. Cristian Dragoi permalink
  septembrie 15, 2009 12:59 pm

  http://www.committedtotheword.com/

  Alaltaieri si ieri a trecut pe aici cu Joe Stowell. Mohler a vorbit din Luca 16 si apoi din Luca 15.

  Maybe I wouldn’t have gone if it weren’t for you sparking my interest about him. So kudos to you.

 2. octombrie 13, 2009 3:01 pm

  Nice Cristi. Cum a fost? Banuiesc ca Mohler (si Stowel) a fost puternic, nu?

Trackbacks

 1. Linkomandări: un nou site despre puritani, Zoharul, Google books – un dezastru, Al Mohler, un nou articol în limba română « Marius Cruceru

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: