Skip to content

Este Haiti urat de Dumnezeu?

ianuarie 27, 2010

Imaginile care ne-au parvenit din Haiti par desprinse din Infernul lui Dante. Amploarea calamitatii este fara precedent. In anumite aspecte, Haiti aproape a  incetat  sa existe.

Cutremurul care va influenta pt totdeauna acest popor a aparut ca o deplasare a unei placi tectonice subterane la o adancime de sase mile sub pamant, de-a lungul unei  linii tectonice care ameninta cu necazuri de secole. Dar nimeni n-a prevestit un astfel de cutremur. Cutremurul de 7.0 grade a cazut  ca un cosmar, farimitand orasul Port-au-Prince, cu orasele intregi pravalindu-se, cu corpuri zburand prin aer si zdrobite apoi sub munti de daramaturi. Orfelinate, biserici, piete, case si cladiri guvernamentale s-au prabusit toate.  Guvernul realmente a incetat sa mai functioneze. Fara electricitate, mijloacele de comunicare au cazut si eforturile de salvare erau grav afectate. Cadavrele se inmultesc, sperantele se sting, iar ajutorul ajunge de multe ori prea tarziu pt multe victime.

Chiar daca ajutoarele  umanitare  au ajuns pe insula, numarul estimativ al mortilor urca spre 500.000. Asezate pe un teren muntos si cu o densitate mare de populatie, orasele intregi  situate de-a lungul liniei tectonice au fost distruse aproape in totalitate. Cea mai saraca natiune a emisferei vestice  a experimentat o catastrofa aproape apocaliptica.

E adevarat, e greu sa nu descrii cutremurul ca pe un dezastru de proportii biblice. Cu siguranta pare ca mania lui DUMNEZEU s-a revarsat peste aceasta natiune. Vine ca sa intregeasca aceasta imagine si faptul ca Haiti este bine cunoscut pentru istoria sincretismului lui religios – inlantuind elemente diverse ale unor credinte diferite, inclusiv ale practicilor oculte. Poporul este cunoscut pt practicile voodoo, magie neagra si vrajitorii, precum si o traditie catolica influentata masiv de ocultism.

Istoria Haitiului pare un catalog al dezastrelor politice, insirate unul dupa altul. Intr-una dintre relatarile reprezentative referitoare la lupta poporului pentru independenta de sub dominatia franceza se vorbeste despre un pact facut cu diavolul pt obtinerea eliberarii. Conform acestei relatari, haitienii considerau ca francezii sunt catolici si erau dornici sa se alature oricui s-ar opune francezilor. Astfel, unii ar putea folosi aceasta relatare traditionala/folclorica pt a explica toate cele care au marcat in chip tragic istoria haitienilor – inclusiv acest cutremur din 12.01.2010

Uraste DUMNEZEU Haitiul? Aceasta este concluzia multora care indica acest cutremur ca fiind semnul direct si vizibil al Judecatii lui DUMNEZEU.

DUMNEZEU judeca popoarele – pe toate – si DUMNEZEU va judeca natiunile. Judecata Sa este perfecta si Dreptatea Lui este fara greseala. EL domneste peste neamuri si Suveranitatea Sa este demonstrata de inaltarea si caderea natiunilor, a imperiilor si a oamenilor. Fiecare molecula de materie I se supune, iar cutremurele ne descopera puterea LUI – asa cum a facut-o si  zguduirea reliefului din Haiti in aceste zile.

Un crestin autentic nu poate accepta pretentia unora ca DUMNEZEU ar fi spectator la evenimentele mundane. Biblia pretinde cu claritate ca DUMNEZEU domneste peste intreaga creatie in orice vreme. Nu avem dreptul sa afirmam ca DUMNEZEU a fost surprins de cutremurul din Haiti, sau sa pretindem ca nu l-ar fi putut preveni.

Domnia lui DUMNEZEU asupra creatiei implica atat acte directe cat si indirecte, dar autoritatea Sa este constanta, neschimbata. Universul, chiar afectat de consecintele Caderii, inca demonstreaza caracterul lui DUMNEZEU in toate dimensiunile, fenomenele si partile lui. Cu toate acestea, nu avem nici un drept de a pretinde ca putem cunoaste motivul pt care un astfel de dezastru a afectat Haitiul in acest loc si in acest moment.

Aroganta presupunerilor umane este un pericol real si actual. Putem urmari efectele unui accident de masina provocat de un sofer beat, dar nu putem descoperi urmarile practicilor voodoo  catre un cutremur – cel putin nu atat de direct. Va judeca DUMNEZEU Haitiul pentru intunericul spiritual? Desigur. Dar este judecata lui DUMNEZEU ceva pe care sa sustinem ca o intelegem in acest mod – in aceste zile? Nu, nu ni s-a dat acest tip de intelegere. ISUS insusi i-a avertizat pe apostoli asupra acestui tip de presupuneri.

De ce n-a fost zguduita de un cutremur Germania nazista? De ce n-a invadat un tsunami campurile de lupta ale Cambogiei? De ce uraganul Katrina a distrus cu mult mai multe biserici evanghelice decat cazinouri? De ce atat de multi dictatori cruzi traiesc pana la adanci batraneti, iar multi misionari mor in floarea varstei?

Este Haiti urat de DUMNEZEU? DUMNEZEU uraste pacatul si va pedepsi atat indivizii pacatosi cat si natiunile pacatoase. Asta inseamna de fapt ca fiecare individ si fiecare popor va fi gasit vinovat cand va fi raportat la standardele pefectei Dreptati a lui DUMNEZEU. DUMNEZEU uraste pacatul, dara daca ar ura Haitiul in intregime, n-ar mai fi misionari acolo, n-ar mai sosi ajutoare umanitare, n-ar mai exista eforturi de salvare – n-ar mai fi speranta.

Cutremurul din Haiti, asemenea oricarui alt dezastru natural, ne reaminteste ca intreaga creatie geme sub greutatea pacatului si a Judecatii lui DUMNEZEU. Este un adevar valabil incepand de la fiecare celula a corpului nostru si pana la scoarta terestra din orice punct al Terrei. Intregul univers asteapta descoperirea Gloriei celei de-a doua veniri a DOMNULUI ISUS. Creatie tanjeste dupa nadejdea Noii Creatiuni.

Cu alte cuvinte, cutremurul ne reaminteste ca Evanghelia lui ISUS HRISTOS este singurul mesaj adevarat al sperantei. Crucea lui HRISTOS proclama ca ISUS iubeste Haitiul  – si natiunea haitiana este obiectivul iubirii Lui. HRISTOS doreste ca noi sa le aratam haitienilor Dragostea Lui si sa le propovaduim Evanghelia. In mijlocul acestei tragedii de nedescris, HRISTOS ne doreste grabiti in a-i ajuta pe suferinzii de-acolo,  zoriti in a le proclama haitienilor dragostea Lui, crucea Lui si ca mantuirea e numai in Numele Lui.

Intreaga tragedie din Haiti indica nevoia noastra de mantuire. Aceasta tragedia ar putea conduce spre un nou curent de  opozitie impotriva Evangheliei printre haitieni. Asta ar fi numai spre gloria lui DUMNEZEU. In acelasi timp, crestinii trebuie sa faca tot ce pot pt a alina suferintele, pt a lega ranile si pt a intari pe cei mahniti. Daca crestinii sunt chemati sa faca asta, cum mai putem sustine ca Haiti este urat de DUMNEZEU?

Daca aveti vreo indoiala asupra acestui lucru, luati Biblia si deschideti la Evanghelia lui Ioan 3:16 „Fiindca atat de mult a iubit DUMNEZEU lumea ca a dat pe singurul Sau Fiu pt ca oricine crede in EL sa nu piara, ci sa aiba viata vesnica”. Acesta este mesajul lui DUMNEZEU pt Haiti.

Traducere: Ciprian Sturz

Reclame
2 comentarii leave one →
  1. ianuarie 4, 2011 3:21 pm

    nu,Haiti nu este urat de dumnezeu,nici Egiptul unde sunt macelariti crestinii,nici Irakul,nici Nigeria,nici India sui nici alte si alte locuri.

    dar dumnezeu a obosit si s-a saturat de noi care doar cerem,suntem carcaotasi,rai,razbunatori si intoleranti… a inceput sa nu-i mai pleaca ce a facut..

Trackbacks

  1. “Este Haiti urît de Dumnezeu?” şi “Deturnarea lucidităţii – cum acţionează pornografia” « Marius Cruceru

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: