Skip to content

Cum vor auzi Evanghelia daca nu va fi cine sa le-o predice

februarie 4, 2010

Predicarea a ajuns intr-o  perioada dificila. Cel putin asa sugereaza un raport al Facultatii de Teologie Pastorala din cadrul Universitatii din Durham. Centrul de cercetare CODEC al British University care urmareste sa cerceteze „interfata dintre Biblie, mediul digital si cultura contemporana”, supervizeaza acest raport pt a marca ce-a de a 15 aniversare al Facultatii de Teologie Pastorala. Raportul nu este insa  prea incurajator.

Ruth Gledhill de la revista The Times (din Londra) afirma urmatoarele „Predicile, dupa cum arata istoria, pot fi asezate printre cele mai revolutionare  tipuri de discurs. De la Jean Calvin si pana la Billy Graham, predicarea a avut puterea de a misca inimile regilor, de a invrajbi natiunile, de a anima combatantii in dorinta de  a schimba lumea si de a impulsiona omenirea sa-si reformeze viata”.

Intradevar, predicarea este actul central al inchinarii crestine, iar nazuinta ei mareata se intinde mult deasupra dorintei de a schimba intreg mapamondul. Predicarea Cuvantului lui DUMNEZEU reprezinta mijlocul fundamental prin care EL raporteaza crestinii la imaginea lui HRISTOS. Inteleasa corect, adevarata predicare crestina nu are ca tinta numai viata pamanteasca, ci este si mijlocul prin care DUMNEZEU isi pregateste copiii pt vesnicie.

Si n-ati cunoaste acest aspect daca ati cantari importanta propovaduirii ghidandu-va doar dupa locul pe care-l detine in multe adunari contemporane. Gledhill remarca ca „in multe biserici acest moment vibrant a fost redus la ceva mai mult de 20 de minute de monolog monoton si care serveste doar pt a umple timpul dintre inchinarea prin muzica si pranz.”

Reducerea importantei propovaduirii nu este uniforma in toate adunarile si denominatiunile. Evanghelicii erau cei mai entuziasti cand venea vorba de predicare, in timp ce altii acordau o mai mica importanta propovaduirii Cuvantului. Gledhill remarca ironic ca „de-asemenea, baptistii si catolicii foloseau Biblia cu mai mult entuziasm in predicare decat o faceau anglicanii si metodistii.”

Anglicanii si-au exprimat mai degraba dorinta de a se distra/de a se destinde, decat de a fi educati. Reverendul Kate Bruce, membra a comitetului pt predicare si comunicare din cadrul centrului CODEC, spunea  ca „intr-o cultura care pretuieste spectacolul si indrageste modelul stand-up-ului, mai mult de un sfert dintre respondenti au sustinut ca si-ar dori o predicare care sa-i faca sa se simta confortabil, sa-i distreze.”

Ei bine, vor trebui sa fie rapizi cu distractia. Multi anglicani mentioneaza ca isi doresc ca predica sa dureze cel mult 10 minute. Dupa cum observa Gledhill, ei ar fi dispusi sa aloce pana la 20 de minute „daca n-ar exista ambiguitati.”

Probabil ca cea mai importanta intrebare ridicata de acest studiu este cum de atat de multi dintre cei care frecventeaza biserica (96,6%) sustin ca  „asteapta cu nerabdare ” predica. Ruth Gledhill comenteaza acest aspect:

In studiul lor, cercetatorii de la Durham recunosc incurcati ca foarte multi oameni asteapta nerabdatori predicile din cadrul serviciilor divine, si marturisesc ca este nevoie de mai multa munca ca sa inteleaga si motivatia lor.

Studiul ridica problema motivatiei nerabdarii cu care oamenii asteapta predicile: continutul, angajamentul, distractia, teologia sau simplul fapt ca le ofera un timp de deconectare totala.

Timp pt deconectare? Conform studiului, Marea Britanie are numai 3,6 milioane de oameni care frecventeaza regulat biserica, dintr-o populatie de peste 60 milioane de oameni. Asta inseamna ca numai aproximativ 5 procente dintre britanici participa la serviciile divine sau la alte intalniri bisericesti. Evident, multi dintre cei care participa,  „asteapta cu nerabdare” un mesaj foarte scurt din partea unui predicator  care-i destinde, care-i distreaza.

Anglia, desigur, este natiunea care ne-a daruit candva predicatori precum Charles Simeon, Charles Spurgeon si Martyn Lloyd-Jones. Acum, cu exceptia unor cazuri rare si binecuvantate de biserici evanghelice credincioase, propovaduirea a ajuns intr-o perioada de criza disperata.

Unii observatori ai modului de viata britanic estimeaza ca in prezent in fiecare saptamana numarul musulmanilor care frecventeaza moscheele este superior numarului crestinilor care participa la serviciile divine. Asta inseamna ca in Marea Britanie sunt probabil mai multi oameni care asculta mesajul imamilor ( preoti musulmani n.tr.) decat cei care audiaza propovaduirea predicatorilor.

Acest fapt ridica  o intrebare interesanta: marginalizarea propovaduirii conforme cu Biblia din multe biserici reprezinta cauza sau rezultatul regresului crestinismului printre popoare? Intradevar, trebuie sa fie atat cauza cat si efectul. In orice caz, nu putem spera la o redobandire a crestinismului biblic, autentic,  fara o prealabila restabilire a propovaduirii conforma cu Scripturile. Asta insemnand o predicare expozitiva, textuala, evanghelistica si doctrinala. Cu alte cuvinte, o propovaduire care va dura cu mult peste 10 minute si care nu va degenera intr-o forma de spectacol reconfortant.

De peste veacuri, copiii lui DUMNEZEU au fost salvati prin ascultarea unor invataturi biblice si propovaduiri curate. Proclamarea curata a Cuvantului lui DUMNEZEU este primul semn, prima trasatura fundamentala, esentiala a Bisericii. Si dupa cum sustineau reformatorii, unde aceasta trasatura lipseste, biserica nu mai exista.

Studiul supervizat de Facultatea de Teologie Pastorala este interesant, dar in acelasi timp inspaimantator. Dar a fost dobandit un mic castig prin aflarea raspunsurilor unor oameni confuzi asupra tipului de propovaduire pe care si-l doresc. Un predicator credincios considera ca prima si cea mai sfanta indatorire a sa este sarcina de a darui enoriasilor sai propovaduirea de care adunarea are nevoie.

Traducere: Ciprian Sturz

Reclame
No comments yet

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: