Skip to content

Stabilitatea inaintea experimentarii — intelepciunea mariajului

martie 16, 2010
tags:

Corect inteleasa, casatoria tine intru totul de stabilitate. Intr-o lume a experientelor, evenimentelor si a angajamentelor  tranzitorii, mariajul este intransigent. Este pur si simplu un angajament permanent facut  intre un barbat si o femeie care se obliga sa traiasca loiali unul fata de celalalt pana cand moartea ii va desparti.

Aceasta este esenta si specificul casatoriei. Logica mariajului este lesne de inteles si dificil de corupt si acesta este motivul datorita caruia  institutia in cauza  a supravietuit de-a lungul timpului. Institutia casatoriei a rezistat datorita statutului sau esential. Reprezinta literalmente ceva fara de care o societate sanatoasa si functionala  nu poate supravietui.

Si totusi, modernitatea poate fi observata prin incercarea acesteia de a submina durabilitatea – inclusiv cea a mariajului. Era moderna a adus cu sine autonomia individului, aglomeratia populatiei in orase, slabirea angajamentelor familiale, diluarea credintei, rutinizarea divortului si o multitudine de alte aspecte ale progresului care submineaza institutia casatoriei si angajamentele pe care le pretinde.

Adaugata la aceasta lista este fenomenul concubinajului. Secolul XX  ne-a aratat ca fenomenul concubinajului a devenit o asteptare pt cei mai multi, daca nu pt toti  tinerii. Iar la sfarsitul secolului, evolutia intimitatii (incluzand intimitatea sexuala) parea sa urmareasca demarcatia dintre “agatat” si coabitare.

Un studiu nou, supervizat de National Center for Health Statistics evidentiaza doua importante descoperiri: in primul rand, concubinajul este acum norma tinerilor. In al doilea rand, concubinajul face divortul mult mai probabil dupa o eventuala casatorie.

“Concubinajul este in crestere, devenind prima expresie de acord de convietuire printre adultii tineri”,  sustine raportul. Datele  sunt descurajatoare. Procentajul femeilor de 30 de ani care au trait in concubinaj este de aproximativ 60% – procent dublat in ultimii 15 ani.

Expunand in revista The New York Times, Sam Roberts documenteaza cresterea frecventei concubinajului printre tineri. El o citeaza pe Pamela J. Smock de la Centrul de Studiere a Populatiei din cadrul Universitatii din Michigan: “ din perspectiva multor tineri, a te casatori fara a trai in prealabil impreuna reprezinta intradevar o prostie”.

Se surprinde perfect noua logica – ca ar reprezenta o prostie sa te casatoresti inainte de a trai in concubinaj. Cum poti afla daca sunteti facuti unul pentru celalalt? Cum poti descoperi compatibilitatea fara experienta trairii in concubinaj?

Aceasta logica isi gaseste perfect sensul intr-o societate care este in mod progresiv sexualizata, secularizata si “eliberata” de asteptarile vremurilor trecutului.

Reactionand fata de rezultatele cercetarii, profesorul Kelly A. Musick de la Universitatea Cornell argumenteaza “Datele imi sugereaza ca concubinajul reprezinta inca un tipar premergator mariajului pentru multi absolventi de universitate, in timp ce poate deveni un capat de linie pt multe femei mai putin educate.”  Datele cercetarii sustin afirmatia ei: ”concubinajul este in crestere, devenind prima expresie de acord de convietuire printre adultii tineri…ca rezultat al cresterii frecventei concubinajului, numarul copiilor nascuti din cupluri ne-casatorite a fost de-asemenea in crestere”.

Dar, dupa cum sugereaza raportul, concubinajul nu conduce spre o relatie mai puternica si mai stabila/durabila. Din contra, experimentarea concubinajului slabeste relatia. Dupa cum afirma Roberts: “probabilitatea ca un mariaj sa dureze pentru un deceniu sau mai mult scade cu sase puncte procentuale  daca cuplul a trait in concubinaj inainte”.

Pamela Smock sustine ca cercetarea nu va avea efect. “ Doar pt ca cateva studii academice au aratat ca concubinajul poate creste sansele divortului, nu inseamna ca va fi luat in seama de tineri”.

Poate fi adevarat si surprinde cu siguranta spiritul varstei. Experienta concubinajului are sens pt multi adulti tineri. Logica lor sustine ca mariajul urmeaza dupa o perioada de concubinaj, de intimitate sexuala si nu inainte.

Ei nu realizeaza ca ceea ce fac ei de fapt este sa consume un mariaj. Pierd esenta mariajului ca fiind o institutie a stabilitatii si durabilitatii. Le scapa intelepciunea fundamentala  a casatoriei – ca angajamentul trebuie asumat inaintea intimitatii, ca juramintele trebuie facute inainte de convietuire, ca intelepciunea casatoriei rezida in stabilitate inainte de experimentare.

Concubinajul slabeste institutia casatoriei – chiar daca un cuplu care a trait impreuna se casatoreste – pentru ca un angajament temporar si tranzitoriu slabeste intotdeauna un angajament trainic. Traind in concubinaj cu posibilitatea de despartire, aceasta posibilitate va ramane deschisa si nu va parasi niciodata cuplul.

Acest studiu ar putea sa nu afecteze planurile multor cupluri de tineri, care probabil nu vor citi, cu atat mai putin nu se vor simti avertizati de o astfel de cercetare. Dar acest studiu afirma si intareste esenta si specificul casniciei, dar  si ceea ce slabeste sau distruge mariajul ca institutie.

Dintr-o perspectiva crestina desigur ca descoperim mai mult. Ni se reaminteste ca mariajul reprezinta darul si asteptarea  lui DUMNEZEU, si  ca aceasta instituie detine puritatea divina in ea insasi. Ni se reaminteste, de-asemenea, ca nu noi insine, ci DUMNEZEU-Creatorul este Cel care stie ca avem nevoie de stabilitate inainte de experimentare. Avem nevoie de casnicie.

Traducere: Ciprian Sturz

Reclame
2 comentarii leave one →
 1. mai 28, 2010 3:42 pm

  SINT CASATORIT SI AM UN BAIETEL DE CRESCUT DE 4 ANI . PROBLEMA ESTE CA SINT PARALIZAT CU TETRAPAREZA IN CARUCIOR CU ROTILE . DE CE OARE DUMNEZEU A PERMIS ASA CEVA ??????// CARE O FI SCOPUL ??? ROMANI 8=28 SPUNE CA ESTE SPRE BINELE MEU !!!! CUM SA-MI EXPLIC ASA CEVA ?/??

  CE SA FAC ??? CUM SA FAC ??? POATE VENI CINEVA LA MINE ???
  CUM ESTE POSIBIL ASA CEVA ???? NU POT SA INTELEG !!!!!!!!!!!

  HORIA OPRAN
  STRADA ALEEA UIOARA NR. 2 , BLOC 49 , SCARA 1 , ETAJ 4 , AP. 17 , BERCENI , SECTOR 4 , BUCURESTI
  horiaopran@gmail.com , tel=0754614557

Trackbacks

 1. Maestrul Sabin Pautza, Atelierul de arhitectură tradiţională, cel mai încălcat jurămînt, dreapta.net, două articole de Al Mohler şi alte bloguri « Marius Cruceru

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: