Sări la conţinut

Hauerwas – Cat de real este crestinismul american?

noiembrie 15, 2010

Profesorul Stanley Hauerwas de la Duke University Divinity School este un om care se bucura de intrebarile profunde si care are obiceiul de ai irita pe cei credinciosi. Intr-o editie recenta a ziarului The Guardian, cel mai recunoscut ziar londonez pentru stanga politica, Hauerwas i-a asigurat pe britanici ca, in ciuda raporturilor populare, America nu este asa de religioasa. De fapt, el argumenteaza ca America este chiar mai seculara decat Marea Britanie.


Acum asta este impotriva tuturor dovezilor si bunului simt. Studiile sociologice indica faptul ca americanii raporteaza rate mult mai inalte ale credintei lor in Dumnezeu si a identificarii lor cu crestinismul. Prezenta in biserica a americanilor este uriasa in comparatie cu cea a britanicilor – contrastul fiind asa de mare incat America este cunoscuta ca una din societatiile cele mai religioase din lume, pe cand Marea Britanie ca fiind una din societatile cele mai putin religioase din lume.  Datele sunt atat de coplesitoare incat sociologii trebuie sa explice ceea ce deseori este numit „exceptionalismul” american cand vine vorba de a explica secularizarea. America este profund ne seculara.

Deci este Hauerwas nebun? Nu prea cred. Este provocator, insa, si vrea sa ne puna pe ganduri.

Fundalul imediat al articolului din The Guardian a lui Hauerwas a fost alegerea lui Ed Miliband ca nou lider al partidului Laborist din Marea Britanie. Miliband este un ateu si asa cum Hauerwas admite, lucrul acesta ar fi de neimaginat in Statele Unite. „Intr-adevar se pare ca una din cerintele functiei politice in America este sa crezi in Dumnezeu,” recunoaste el.

Apoi scrie: „In SUA, multi care au indoieli cu privire la ortodoxia crestina, continua sa mearga la biserica. Fac asta pentru ca presupun ca un Dumnezeu vag caruia te rogi in mod vag este genul de dumnezeu de care este nevoie pentru a sustine familia si natiunea.”

Cu siguranta are dreptate in privinta aceasta, si aceasta este dovada puterii „religiei civile” care este deseori confundata cu crestinismul biblic. Marea Britanie si cea mai mare parte a Europei au avut deasemenea o versiune bine stabilita a religiei civice pana in perioada interbelica. In Germania, o forma tragica a religiei civice a slujit cauzei regimului nazist.

Hauerwas continua:
„Americanii nu trebuie sa creada in Dumnezeu, pentru ca ei cred ca e bine pur si simplu numai sa crezi; tot ce au ei nevoie este de o credinta generala in credinta. De aceea nu am putut produce nici un ateist interesant in SUA. Dumnezeul in care cei mai multi americani zic ca cred nu este destul de interesant ca sa il negi, pentru ca este doar Dumnezeul care le-a dat o tara si care se asigura ca ei au dreptul sa creada in Dumnezeul pe care ei il aleg. De aceea, singurul gen de ateism care conteaza in SUA este acela care pune la indoiala propunerea ca toti au dreptul la viata, libertate si fericire.”

Acum, sunt multe lurcuri care trebuie apreciate in paragraful acela. Hauerwas vrea sa faca clara distinctia dintre un teism autentic si falsurile lui. Orice crestin cu o gandire serioasa trebuei sa fie de acord ca exista necesitatea unei astfel de distincti.

In acelasi timp, una dintre dificultatile incadrarii problemei lui Hauerwas e lipsa aprecierii pentru crestinismul laic, care este numit de unii sociologi „religia traita.” In timp ce il consider pe Stanley Hauerwas, in mod negresit, un ganditor provocativ, plec cu experienta citirii cartilor lui cu crestinul din banca biserici nu poate fi crezut ca ar crede in ceva. Ii impartasesc preocuparea de a respinge religia civica ca forma reala a crestinismului, dar nu pot impartasii in derogarea lui a credintei unor milioane de credincios care stau in banci, si care poate ca nu sunt teologi, dar care sunt credinciosi  adeverati in Domnul Isus Hristos.

Prin harul lui Hristos,

 

 

Reclame
One Comment leave one →
  1. noiembrie 16, 2010 6:11 pm

    http://www.gradinaeden.wordpress.com promoveaza o invatatura care arata drumul inapoi in binecuvantarea gradinii Eden, drum pe care Hristos prin jertfa Lui l-a facut posibil pentru noi, luand asupra Lui pacatul, boala si blestemul.

    Daca doriti putem face schimb de linkuri pentru blogroll

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: