Sări la conţinut

Urmeaza o schimbare masiva in ce priveste ceea ce inseamna sa fi crestin

aprilie 25, 2011
tags: ,

Editia revistei Time programata pentru saptamana de paste are pe coperta relatarea controversei despre Rob Bell si noua sa carte, Dragostea invinge ( Love wins).
Interesant este faptul ca, eseul este scris de nimeni altul decat Jon Meacham, castigatorul premiului Pulitzer, autorul si fostul editor al Newsweek – competitorul istoric al revistei Time.  Meacham, carea a studiat teologia la Universitatea Sudului (University of the South), il plaseaza pe Rob Bell in contextul mai larg al teologiei moderne, si chiar ofera o analiza funadamental empatica.

Meacham explica:
Viziunea standard cu privire la mantuirea prin moartea si invierea lui Isus din Nazaret este sumarizata in evanghelia dupa Ioan, care promite viata vesnica „oricui crede in El”. In mod traditional, cheia consta in recunoastea lui Isus ca Fiu al lui Dumnezeu, care, dupa cum spune vechiul crez „pentru noi si pentru mantuirea noastra s-a coborat din cer… si s-a facut om” In ethosul evanghelic, individul poate fie sa accepte asta si sa mearga in cer sau refuza si merge in iad.”

Bell, scrie Meacham, are o parere contrara aceste viziuni standard a crestinismului. Apoi relateaza ca Rob Bell, sugereaza ca lucrarea rascumparatoare a lui Isus poate fi universala – cu insemnatatea, asa cum o spune subtitlul cartii ” fiecare persoana care a trait vreodata” poate avea un loc in cer, orice s-ar dovedii acesta a fi. O premisa simpla ca aceasta, dar care vine in preajma Pastelui, a facut ca o carte asa de subtirica sa aprinda un nou razboi sfant in cercurile Crestine si chiar mai departe”

Ei bine, ” razboi sfant” este o exagerare iubita a masmediei, dar Bell a aprins in mod evident o controversa aprica in cercurile evanghelice.

Meacham apoi traseaza ceva din reactiile la adresa argumentului lui Bell:

” Cand zvonul despre Dragostea biruie” a ajuns pe interenet, un pastor evanghelic conservative, John Piper, a scris pe Tweet ” Ramas bun Rob Bell”, in mod unilateral incercand sa-l excluda pe Bell din comunitatea evanghelica. R. Albert Mohler Jr., presedintele Seminarului Teologic Baptist din Sud, spune despre cartea lui Bell ca este ” din punct de vedere teologic un dezastru. Oricare dintre noi ar trebui sa fie ingrijorat cand o problema de importanta teologica este abordata intr-un mod atat de subversiv.” In Carolina de Nord, un pastor de tineret a fost concediat dupa ce a sustinut cartea aceasta.

Toate acesta sunt inregistrate pentru publicul larg acum, dar ceea ce face ca analiza lui Meacham sa fie cu adevarat interesanta este ceea ce urmeaza:

Reactia traditionalistilor este de inteles, pentru ca argumentele lui Bell despre cer si iad ridica indoieli despre miezul viziunii asupra lumii evanghlicilor, schimband intelegerea obisnuita despre mantuire intr-o masura asa de mare incat Crestinismul devine mao mult un obicei  etic al mintii decat o credinta bazata pe revelatia divina. ” Atunci cand adopti universalismul si stergi distinctia dintre biserica si lume,” spune Mohler ” atunci nu mai ai nevoie de biserica, nici de Hristos, si nici de cruce. Aceasta este o tragedie a liberalismului principal super tolerant, si este si cea a lui Rob Bell in cartea sa.”

Aceasta poate fi prima data cand o publicatie majora de presa a subliniat problemele teologice substantiale care sunt in joc. Meacham intleege ca propunerea lui Bell se rezuma la ” a schimba intelegerea obisnuita a mantuiri in asa fel incat  crestinismul devine mai mult un obicei etic at mintii dat o credinta bazata pe revelatia divina”

Spre lauda sa, Meacham intelege deasemenea ca argumentele lui Bell se potrivesc foarte comfortabil in contextul liberalismului protestant. ” La inceputul secolului 20, Harry Emerson Fosdick a ajuns sa reprezinta liberalismul tologic, argumentand impotriva adevarului literar al Bibliei si existentei iadului. Venise vremea, argumentau progresevii, ca credinta sa predea si sa renunte la afirmatiile ei supranaturale” explica el.

Rob Bell, sugereaza el ” se simte mult mai acasa cu aceasta traditie liberara expansiva decat cu credinciosii de rit vechi ai  Inherit the Wind.”

Meacham are dreptate cu privire la asta, bineinteles.  Cititorii s-ar putea sa aiba pareri diferite cu privire la analiza lui a altor aspecte ale acestei controverse, si la sfarsit, Jon Meacham pare sa il admire pe Rob Bell, pe care il descrie ca pe o „combinatie ciudata intre Billy Graham si Conan O’Brien”. Dar intelege ca traditia liberala in teologie este locul in care Rob Bell se simte ca acasa acum.

In cele din urma, aceasta este poate portiunea cea mai revelanta a articolului:

„Este crestinismul lui Bell- mai putin intolerant, mai fluid, deschis fata de a pune intrebari despre cele mai vechi afirmatii –
pe culmea unei ridicari implacabile?” De multa vreme m-am intrebat daca vine cumva o schimbare majora in ceea ce inseama sa fii crestin, spune Bell. „Ceva nou pluteste in aer”

Asemenea lui Brian McLaren, care argumenteaza o „forma noua de crestinism” Rob Bell se intreaba acum in mod deschis „daca exista o schimbare majora in ceea ce inseamna sa fii crestin”

„Ceva nou este in aer”, spune el. De fapt, argumentarea universalismul si negarea iadului nu sunt deloc noi. Adevarata intrebare acum este, daca biserica are destula convingere biblica incat sa reziste acestei seductii doctrinale. Altfel, este foarte posibil ca „schimbarea majora ” a lui Bell sa fie forma lucrurilor care vor veni.

3 comentarii leave one →
  1. august 15, 2011 8:40 pm

    Daca blogul dvs se incadreaza in criterile blogosferei crestine http://blogosferacrestina.blogspot.com/ va rugam sa il inscrieti, spre folosul tuturor.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: