Sări la conţinut

Sfarsitul evolutiei? Chemarea presedintelui Obama la casatorii intre persoane de acelasi sex

iunie 13, 2012

Este “Evolutia” presedintelui Obama pe tema casatoriilor persoanelor de acelas sex in sfarsit completa? Chemarea lui pentru leaglizarea casatoriilor persoanelor de acelas sex de ieri ( 9 mai 2012, ntr.) este o ‘borna’ istorica tragica.Un presedinte in functie al Statelor Unite ale Americii a cerut transformarea institutiei centrale a civilizatiei. Si totusi, niciun observator al acestui presedinte nu poate fii surprins. Sosirea unui astfel de anunt era doar o chestiune de timp.

Casa Alba, a confirmat lucrul acesta la doar cateva ore de la anuntul presedintelui. Asa cum scrie The New York Times pe 10 mai, “ Consilierii spun acum ca d-nul Obama a intentionat inca de la inceputul anului sa isi defineasca pozitia inainte ca democratii sa il nominalizeze pentru realegere in septembrie.”

Articole mai vechi indicau faptul ca  in platforma 2012 a Partidului Democrat era foarte probabil sa existe o chemare la legalizarea casatoriilor de acelasi sex. Presiunea se pune pe Casa Alba, cu presedintele prins intr-o pozitie stanjenitoare si jenanta in care figuri proeminente de ambele parti ale controversei creadeau ca pozitia sa publica nu reflecta adevaratele sale convingeri.

In decembrie 2010, presedintele i-a spus lui Jake Tapper de la ABC News, “Sentimentele mele cu privire la acest subiect sunt in continua evolutie.” In octombrie anul trecut, el i-a spus lui George Stephanopoulos, “Inca ma gandesc la asta.” Asa cum Dan Amira a sumarizat comentariile presedintelui “ Presedintele Obama  nu va spune daca va inceta sa se prefaca [will stop pretending] in ce priveste opozita fata de casatoriile de acelasi sex inainte de alegeri.”

In august 2008, pe cand era in campania de alegere pentru Casa Alba, presedintele Obama a spus:” Eu cred ca mariajul este o uniune intre un barbat si o femeie. Acum, pentru mine ca si crestin – pentru mine – pentru mine ca si crestin, este de asemenea o uniune sacra. Dumnezeu este implicat in asta.”

In februarie 1996, candidand pentru o pozitie in statul Illinois, Obama, a semnat o scrisoare catre un ziar homosexul din Chicago care includea urmatoarea afirmatie: “Eu favorizez legalizarea casatoriilor de acelasi sex si voi  lupta impotriva eforturilor de a impiedica astfel de casatorii. ” Astfel afirmatia lui de astazi il intoarce la pozitia pe care o sustinea in 1996 – cerand legalizarea casatoriilor de acelas sex.

Pozitia presedintelui din 2008 a fost usor de combatut. Dupa ce a sustinut casatoriile de acelasi sex cand candida pentru o pozitie in guvern in 1996, el si-a schimbat in mod evident pozitia cand a candidat pentru senatul SUA  in 2004 si pentru presedintie in  2008. De atunci limbajul si faptele sale au fost contradictorii. El a spus ca se opune casatoriilor de acelasi sex, dar a ordonat procurorul general sa nu apere Actul de aparare a Casatoriei. Oficiali ai administratiei lui au promovat in mod deschis casatoriile de acelasi sex chiar si presedintele a dat indiciu dupa indiciu ca si el e de aceiasi parere. Presedintele s-a gasit pus in postura in care sa declare care e pozitia sa clara in aceasta problema pe masura ce campania electorala din 2012 s-a desfasurat – si acum stim.

De ce acum? The Washington Post scrie ca el se afla sub presiunea intensa a mai multor democrati, incluzand printre ei si pe cei mai mare dintre liderii de campanie a strangerilor de fonduri. Dupa cum scrie ziarul, unul din 6 dintre cei mai mari sustinatori financiari ai presedintelui sunt homosexuali declarati.

Presiunea imediata a venit dupa ce Vicepresedintele Joe Biden a spus duminica trecuta  ca el se simtea “deplin comfortabil” cu casatoriile de acelasi sex. Afirmatia vicepresedintelui  asupra aceleiasi probleme sustinea deplin casatoriile homosexualilor. Luni, Secretarul pentru Educatie, Arne Duncan a urmat pe acelasi tronson afirmatiilor lui Binden.

Presedintele se afla sun o presiune intensa din partea propriului sau partid, dar problema s-a transformat intr-o problema despre caracterul presedintelui. Nimeni nu a facut afirmatia mai direct decat Ruth Marcus de la The Washington Post, intr-un articol care a fost scos ieri dimineata. “ Casatoriile de acelasi fel se transforma intr-un test de caracter si conducere pentru Presedintele Obama. “ Ea scrie “ Este in favoarea lor sau nu? Dupa afirmatiile vice presedintelui Biden de sustinere  a egalitatii in casatorie, echivocarea continua a presedintelui Obama il face sa para slab si evaziv.”

Ea nu a incheat acolo “ Cu cat mai mult astepata Obama, cu atat mai rau arata. Tactica intiala a presedintelui  de amanare, ca el inca evolueaza in ce priveste subiectul acesta, nu mai tine. Chiar si Darwin si-ar fi pierdut rabdarea pana acum. Cea de a doua abordare, eu- nu- va – dau – material – de publicat- azi, nu prea mai merge nici ea. Daca va intrebati daca presedintele de fapt se impotriveste casatoriilor de acelasi sex, pai nu implica evolutia, schimbare? Si daca aveti ca parerea ca el este inca intr-o stare conflictuala –  asta nu-i prea face reclama pentru a fi unul din liderii lumii libere. In punctul asta, recitienta lui Obama il face sa para un las.”

Presedintele putea supravietui unei astfel de critici daca venea din partea conservatorilor, dar nu din partea liberalilor. Era limpede ca trebuia sa isi clarifice pozitia.

Presedintele a ales sa isi faca afirmatia intr-un interviu la ABC. Afirmatia sa insa nu a fost un argument serios pentru legalizarea casatoriilor de acelasi fel. El a discutat problema de parca ar fi o problema de gust personal. El i-a spus reporterlui ABC, Robin Roberts ca “ la un anumit punct, am tras concluzia ca pentru mine personal este important sa afirm faptul ca cred ca, cuplurile de acelasi sex ar trebui lasate sa se casatoreasca.”

El a facut afirmatia asta a doua zi dupa ce votantii din North Carolina au votat cu o majortiate covarsitoare in a apara definitia casatoriei ca fiind uniunea dintre un barbat si o femeie – al 30 –lea stat care a adoptat acesta pozitie.

Sincer, este cea mai buna politica, si presedintele si-a clarificat pozitia. El sustine din nou, ceea ce pana astazi a fost impotriva, dar asta numai dupa ce a fost pentru inainte. Poporul american va trebui sa descoase asta ca pe o problema de caracter. Cu siguranta nu este primul politician care a tinut de o pozitie care evolueaza in ce priveste o problema de importanta fundamentala. Cei mai multi politicieni, insa, se straduiesc cat pot sa evite astfel de situatii, ca cea in care s-a gasit si Presedintele in problema aceasta.

In orice caz, faptul ramane ca presedintele Statelor Unite s-a pus acum in mod public pe linia redefinirii radicale  si subminarii institutiei cea mai centrala a societatii.

Aceasta e o zi trista pentru America, dar afirmatia presedintelui nu e o surpriza. Dar fiind contextul politic cu care avea de a face, singura intrebare era cand isi va face presedintele afirmatia publica de sustinere a legalizarii casatoriilor de acelasi sex. Acum stim raspunsul la acesta intrebare.

Acesta este o zi trista pentru casatorie, dar acum stim adevarul.

No comments yet

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: